Rosněfť se otevře investorům

Michal Najman
26. 6. 2006 11:00
Moskva - Ruský stát povolil své ropné společnosti Rosněfť primární emisi akcií ve výši 11 miliard dolarů. Pokud se vše podaří dle plánu, může se zařadit mezi pět nejvyšších primární emisí v historii. Uvnitř INFOBOX.

Infobox

NEJVĚTŠÍ IPO HISTORIE

  1. NTT DoCoMo v roce 1998 upsala akcie za 18,4 miliardy dolarů
  2. Energetická firma Enel získala 17 miliard dolarů
  3. Německý Deutsche Telecom v roce 1996 vydělal 13 miliard dolarů
  4. Největší americký úpis provedla AT&T v hodnotě 10,6 miliardy
  5. Telekomunikační Telstra udala akcie za 10 miliard

Třetí největší ruská ropná společnost Rosněfť dnes oznámila podmínky primární emise akcií (IPO). Ropný gigant se ohodnotil na 60 až 80 miliard dolarů a cena nových akcií by se měla pohybovat mezi 5,85 a 7,85 dolary za akcii.

Tím by společnost mohla získat 10,8 až 11,6 miliard dolarů.  

Konkrétní prodej by měl podle zdrojů z bank, které emisi zajišťují, začít 14. července. Datum není vybráno náhodou. O den později začíná v Rusku summit skupiny G8 a Kreml chce prodejem vyvrátit svou ekonomickou uzavřenost vůči zahraničním investorům.

Banky Rosněfť hlídají

Emisi akcií zajišťují čtyři banky ABN AMRO, JPMorgan Chase, Morgan Stanley a Dresdner Kleinwort Wassestein.

Ty akci zajistí rády nejen kvůli zprostředkovacímu poplatku, ale hlavně proto, že tím ruská státní společnost získá dostatek prostředků na splacení svého rok starého dluhu ve výši 7,5 miliard dolarů. Tento dluh má Rosněfť právě vůči těmto čtyřem bankám.  

O emisi bude zájem

"Již při oznámení úmyslu vydat akcie jsme zaznamenali zájem od několika velkých strategických investorů," tvrdí v prohlášení společnosti Sergej Bogdančikov, generální ředitel.

Analytici se shodují, že o akcie nezůstanou ležet ladem. "Očekáváme poptávku hlavně ze strany institucionálních investorů, o ruské společnosti je zájem," říká Viktor Reischig , analytik společnosti Patria Finance.

"Už jsme zaznamenali prvního zájemce o nákup akcií, jedná se o norského obchodníka," sdělil deníku Aktuálně.cz Bohumil Pavlica ze společnosti BH Securities.

Ruský trh je pro investory lákavý i díky své volatilitě. Rizika investování jsou zde díky právnímu systému a obavám z moci státního aparátu vyšší, ale právě vyšší riziko znamená podle tržních zákonů i možnost vyššího zisku.

 

Právě se děje

Další zprávy