Chrysler tlačí na vládu, na měsíc zastaví výrobu

Michal Žák Reuters Michal Žák, Reuters
18. 12. 2008 8:14
Senát odmítl pomoc 14 miliard dolarů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Detroit - Americká automobilka Chrysler v pátek na měsíc zastaví výrobu.

Vyplývá to z dopisu, který vedení společnosti rozeslalo zaměstnancům, dodavatelům i odborovému svazu United Auto Workers.

Podle agentury Reuters, která o úsporném kroku informovala, chce firma tímto způsobem zvýšit tlak na americkou vládu. Společně s dalšími výrobci aut žádal pomoc ve výší 14 miliard dolarů.

Administrativa dosluhujícího prezidenta George Bushe sice souhlasila, ale narazila v Senátu. Zákonodárci republikánské strany totiž plán smetli ze stolu.

V tuto chvíli proto prezident zvažuje, že pro firmy, které zaměstnávají na 2,5 milionu lidí, pomůže penězi ze 700miliardového záchranného balíčku, který už na podzim zákonodárci schválili.

Krušné časy automobilek na celém světě

Trojice obřích automobilek (kromě Chrysleru jde o General Motors a Ford) se už několik měsíců potýká s velkými problémy, které jsou do značné míry zaviněny finanční krizí.

Lépe na tom ovšem není automobilový průmysl ani jinde ve světě, včetně Česka. Například mladoboleslavská Škoda Auto omezila výrobu a propustila agenturní pracovníky. S potížemi se potýká i například jihlavský Bosch či Brano Group ze severomoravského Hradce nad Moravicí.

Ještě horší jsou prognózy Svazu automobilového průmyslu na příští rok. Odhaduje se, že o práci kvůli útlumu v tomto odvětví průmyslu přijde bezmála 14 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy