Šéfové GM a Chrysler zváží fúzi. Výměnou za pomoc státu

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
5. 12. 2008 10:18
Spolu s Ford Motors chce trojice automobilek celkem 34 miliard dolarů
Už víc než rok nemají automobilky zisky.
Už víc než rok nemají automobilky zisky. | Foto: Reuters

Detroit/Washington - Chrysler a General Motors jsou ochotny uvažovat o spojení, pokud by to bylo podmínkou získání finanční pomoci od vlády. Během slyšení před americkým Senátem to uvedli šéfové obou automobilek.

"Opravdu s velkou ochotou bych to vzal vážně," uvedl generální ředitel největšího amerického výrobce automobilů Rick Wagoner. Zároveň senátní bankovní výbor upozornil, že předchozí rozhovory o možném spojení obou firem skončily, protože nebylo jasné, zda má dostatečné prostředky na převzetí svého o něco menšího konkurenta.

Automobilky detroitské Velké trojky - kromě obou zmíněných k nim patří ještě Ford Motor - žádají vládu o finanční výpomoc v podobě krizových úvěrů v celkovém objemu 34 miliard dolarů. Pokud alespoň část této pomoci nepřijde ještě do konce prosince, firmám údajně hrozí bankrot.

Bankrot jako poslední řešení

Právě včera přitom agentura Bloomberg s odvoláním na dobře informovaný zdroj uvedla, že právě GM a Chrysler uvažují o vyhlášení bankrotu jako o poslední alternativě, jak získat miliardy od administrativy. Vedení obou firem kauzu odmítlo komentovat.

Firmy před zákonodárce předstoupily s žádostí o pomoc opakovaně, zatím se jim ale nepodařilo je přesvědčit. Opozici totiž v jejich prohlášeních chybí změny, které by vylepšily životaschopnost automobilek. Původně přitom výrobci aut žádali o 25 miliard dolarů.

Listopad byl přitom v pořadí již třináctým černým měsícem pro americké automobilky. Tak dlouho už dříve prosperujícím společnostem klesají prodeje.

Všichni velcí výrobci aut zaznamenali dvouciferné poklesy prodaných vozů. Stěžují si, že jejich potenciální zákazníci jsou pod tlakem ekonomické krize a slábnoucí americké ekonomiky. Nejvíce si v listopadu pohoršil General Motors, o plných 41 procent. Hned v závěsu se drží Ford s prodejním propadem 31 procent.

Odborníci navíc varují, že krach Velké trojky by pro USA znamenal ztrátu více než dvou milionů pracovních míst.

 

Právě se děje

Další zprávy