Vládo, potřebujeme pomoc, žádá automobilový průmysl

tof,vae
22. 10. 2008 12:59
Firma Bosch na několik dní zastaví výrobu
S poklesem zakázek se podnik potýká od června. (ilustrační foto)
S poklesem zakázek se podnik potýká od června. (ilustrační foto) | Foto: Ondřej Besperát

Jihlava/Praha - Zaměstnavatele z automobilového průmyslu a odboráře dnes dohnala stále zhoršující se situace na trhu ke společnému a ojedinělému postupu.

Odboráři z odborového svazu Kovo tak společně se Sdružením automobilového průmyslu požádali vládu, aby ve prospěch domácích výrobců automobilů urychleně reagovala na současnou světovou finanční krizi.

Nechceme výhody

Podle odborů i zaměstnavatelů by situaci v českém automobilovém průmyslu pomohlo zejména zastavení příprav a schvalování legislativních norem, které by podle nich v oboru přinesly zvyšování nákladů, snížení konkurenceschopnosti a tím i zaměstnanosti.

"Po české vládě a orgánech EU nepožadují OS KOVO a Sdružení automobilového průmyslu žádné zvláštní výhody, ale vytváření srovnatelných podmínek pro podnikání v ČR v mezinárodním kontextu," uvedli ve společném textu odboráři i zaměstnavatelé.

Tuzemské automobilky se obávají, že kvůli krizi budou muset propustit až 3000 zaměstnanců, přestože za prvních devět měsíců letošního roku zvedly výrobu téměř o 10 procent.

To, že se situace zhoršuje, dokládá příklad z dneška. Jeden z největších investorů v Česku, Bosch Diesel, dnes oznámil, že začíná pociťovat celosvětovou krizi v automobilovém průmyslu, propouští a omezuje výrobu.

Zastavíme výrobu

Firma dnes oznámila, že o práci přijde 300 pracovníků. Ze závodu odejdou do konce roku. Už koncem léta přitom dostalo výpověď 125 zaměstnanců, kteří odejdou v listopadu. "Firma navíc na několik dní zastaví výrobu a sníží počet směn," uvedla dnes její mluvčí Kateřina Šimonová.

S poklesem zakázek se podle mluvčí podnik potýká od června, nyní plánuje další snížení výroby dieselových dílů.

"Také pro první čtvrtletí 2009 si výrobci automobilů objednali výrazně méně automobilových komponentů z Jihlavy, než bylo původně plánováno," uvedla mluvčí.

Úřad práce má zatím dostatek volných míst.

"Nemůžeme dopředu říct, kolik lidí je přímo z okresu Jihlava, v Bosch Dieselu pracují lidé z celého regionu. V současné době evidujeme 1400 volných míst v Jihlavě, dá se očekávat, že se lidé budou vracet do svých okresů. Tím se nezaměstnaní rozptýlí. Nemuselo by to být tak hrozné. Uvidíme, jak se s tím pracovní trh vyrovná," sdělila Jarmila Klejzarová z jihlavského úřadu práce.

 

Právě se děje

Další zprávy