Bílý dům zvažuje nouzové kroky k záchraně automobilek

Zahraničí Ekonomika Zahraničí, Ekonomika
12. 12. 2008 18:30
Senát zamítl návrh sanačních opatření, vláda bude muset hledat peníze jinde
Foto: Reuters

Washington - Bílý dům zvažuje další kroky k záchraně krachujícího automobilového průmyslu v USA poté, co Senátem neprošel návrh na poskytnutí státních půjček ve výši 14 miliard dolarů.

Ty měly odvrátit hrozbu kolapsu jednoho nebo více velkých výrobců aut v USA.

Bushova administrativa původně odmítala návrhy demokratů, aby na pomoc automobilkám použila část z balíku 700 miliard dolarů, které byly už dříve vyčleněny na pomoc finančním institucím. Nyní se však tato možnost jeví jako pravděpodobná.

"Ekonomika je momentálně v tak oslabeném stavu, že by nemusela vydržet další zdrcující úder, jako je bankrot automobilového průmyslu," prohlásila mluvčí Bílého domu Dana Perinová, citovaná agenturou AP.

"V Kongresu jsme se za cílovou čáru nedostali, musíme tedy zvážit, jaké jiné možnosti máme," dodala, přičemž většina komentátorů v jejích slovech četla jasnou změnu postoje k návrhu zpřístupnit automobilkám část peněz vyhrazených původně na záchranu finančních institucí.

Odbory neustoupily

Navrhovatelé v Senátu nezískali ve čtvrtek pro příslušný zákon, který už prošel sněmovnou reprezentantů, dostatečnou podporu.

Odbory odmítly ustoupit v otázce snižování platů
Odbory odmítly ustoupit v otázce snižování platů | Foto: Reuters

Vyjednávání zkrachovala na neochotě odborů ke snížení platů na úroveň zaměstnanců japonských automobilek, které vyrábějí v USA. Odbory odmítly k tomuto kroku přistoupit dříve než v roce 2011, republikáni požadovali dřívější datum.

Vážné problémy mají ikony amerického průmyslu - General Motors a Chrysler, peníze potřebuje i Ford Motor. Automobilky se potýkají s výrazně nižším prodejem aut a s neochotou bank poskytovat úvěry.

Tři největší firmy zaměstnávají přímo na 250 tisíc lidí a dalších 100 tisíc míst u jejich dodavatelů zcela závisí na jejich prosperitě.

Reakce: Prudký pád akcií

Po zveřejnění krachu vyjednávání poklesly asijské burzy o více než tři procenta. Japonský index Nikkei a Hongkongský Hang Seng se propadly dokonce o pět procent.

Na frankfurtské burze klesly akcie americké automobilky General Motors po začátku dnešního obchodování dokonce o 48 procent a emise Ford Motor ztratila 30,8 procenta.

Barack Obama stál v tomto případě na straně prezidenta Bushe
Barack Obama stál v tomto případě na straně prezidenta Bushe | Foto: Reuters

Padaly také akcie evropských výrobců automobilů jako BMW, Daimleru, Renaultu, Fiatu, Peugeotu a Porsche.

Zklamání nad rozhodnutím Senátu vyjádřil i příští prezident Barack Obama, který na členství v horní komoře Kongresu rezignoval krátce po vítězství v prezidentských volbách.

 

"Oživení naší ekonomiky by nemělo být předmětem stranického boje," uvedl exsenátor v prohlášení, z něhož citovaly tiskové agentury.

 

"Doufám, že administrativa spolu s Kongresem budou schopny nalézt způsob, jak poskytnout průmyslu dočasnou pomoc, kterou potřebuje, při zachování důrazu na neoddiskutovatelnou nutnost dlouhodobých strukturálních změn," doplnil. Zopakoval tak svá předchozí stanoviska ve věci záchrany amerického autoprůmyslu.

 

Právě se děje

Další zprávy