Brano Group přerušil výrobu autodílů. Má málo zakázek

Ekonomika Ekonomika
11. 12. 2008 15:08
Zaměstnanci si navíc protáhnou vánoční volno
Foto: Škoda Auto

Hradec nad Moravicí - Výrobce autodílů Brano Group přerušil výrobu. Asi 2300 jeho zaměstnanců kvůli nepříznivé situaci na trhu nepůjde do práce kromě dneška, ještě zítra a ve čtvrtek a pátek příští týden. Informovaly o tom Finanční noviny.

Pracovníci navíc budou mít přes svátky prodloužené volno. Výrobní linky utichnou 22. prosince a rozjedou se opět až 5. ledna.

"Pokles výroby je proti loňsku zhruba o 30 procent. V historii Brana jsme měli trošku menší problémy v letech 1992 a 1993, které souvisely s opuštěním ruského trhu, ale zastavení výroby je v historii poprvé," cituje server odborového předáka Břetislava Witwera.

Zaměstnanci si podle vedení firmy takto budou čerpat náhradní volna za přesčasy a dovolené. Z firmy od poloviny roku odešla asi stovka lidí, do července 2009 by je mělo následovat dalších 300.

Pro firmu, která dodává díly mimo jiné společnostem Volkswagen, General Motors, Ford, Volvo nebo Škoda Auto jde podle vedení o první odstávku v její historii.

Brano Group není jedinou dodavatelskou firmou, která má v důsledku krize automobilového průmyslu problémy. Odstávky a propouštění zasáhnou téměř všechny dodavatele Škody auto. Podle viceprezidenta Sdružení automobilového průmyslu by současné potíže nemuselo přežít až 30 procent firem závislých tím nebo oním způsobem na automobilovém průmyslu.

 

Právě se děje

Další zprávy