Brusel spěchá na pomoc vinařům

Dušan Klimeš
22. 6. 2006 16:00
Brusel - Reformou regulace k rovnováze na trhu. Takto chce Evropská komise pomoci vinařům, kteří se potýkají s tvrdou konkurencí. Uvnitř: ANKETA

Plán komisařů je velkolepý. Svojí "vinnou direktivou" by rádi zajistili, že se evropský trh stane konkurenceschopnější, zvýší se reputace vín vyráběných v EU, producenti získají zpět ztracené tržní pozice a vyrovná se nabídka s poptávkou. A to vše při zachování tradiční produkce.

Ve hře jsou čtyři možnosti, jak reformovat společný evropský trh. V rámci těch se zvažuje buď jednofázový, nebo dvoufázový systém. V případě dvoufázového by se nejdřív sladila nabídka vína s poptávkou a vyřešit tak problém obrovského přílivu "cizích" vín. Poté by se teprve komise soustředila na pomoc vinařům.

Ať už však Brusel zvolí kteroukoli metodu, vinaři se mohou těšit na tučné dotace, které by jim měly být vyplaceny za uzavření neprosperujících vinic. To by Evropu mělo stát až 2,4 miliardy eur.

Změny parametrů

V plánu však je i radikální přeměna měřítek, podle kterých by se měly rozdělovat. Například už by nadále neměly být peníze přerozdělovány podle toho, kolik který vinař vyrobí, neboť pouhou výrobou není zaručen i odbyt.

Systém by měl být jednodušší a přehlednější. Peníze by měly být děleny podle měřítek zemědělského rozvoje, které budou upraveny na míru vinařskému sektoru.

Foto: Evropská komise

"Evropská vína jsou nejlepší na světě," řekla Mariann Fischer Bölová, evropská komisařka pro zemědělství.

"Náš vinařský průmysl má obrovský potenciál k růstu, ale musíme se k tomuto potenciálu postavit velmi aktivně. Konzumace klesá a import ze zemí mimo unii se dá přirovnat k nájezdu na náš trh," vysvětlila důvody reformy komisařka.

Čtyři varianty, jen jedna možná

Nejpravděpodobnější variantou podpory vinařů je ta, ve které komise počítá s náhradami za uzavření nekonkurenceschopných vinic, se změnou měřítek pro dělení dotací, se zavedením jednoduššího a přehlednějšího značkování vína, či se zákazem užívání cukru pro zvýšení obsahu alkoholu ve "výsledném" produktu.

Zbylé tři varianty už jsou spíše hypotetické: ponechání současného stavu, kompletní deregulace trhu, či varianta, kdy platby budou velmi malé a nekompenzovaly by případné ztráty vinařů.

Foto: Aktuálně.cz

Evropské vinice pokrývají 3,4 miliony hektarů půdy.

Víno má své nezastupitelné místo v zemědělské produkci států unie. Průměrně tvoří 5,4 procenta této výroby, v některých zemích jako Francie, Itálie, či Portugalsko je i více než deset procent.

 

Právě se děje

Další zprávy