EU: Po kouření se zaměříme na alkohol

ČTK
1. 9. 2006 13:15
Praha - Pivovarníci kritizují připravované návrhy na regulaci spotřeby alkoholu, které se v září chystá předložit k diskusi  evropský komisař pro zdraví a ochranu spotřebitele Markos Kyprianou.

Opatření platná pro celou EU by měla zahrnovat zvýšení spotřební daně, a tedy cen alkoholu, omezení jeho nákupu na vybranou síť licencovaných prodejen či označování lahví varovnými nápisy. Zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven to uvedli na dnešní tiskové konferenci.

Chystané návrhy vycházejí ze zprávy o alkoholu v Evropě. Studii předložila komisi britská instituce, která podle pivovarníků bojuje za úplnou abstinenci. Považují ji proto za jednostrannou.

Podle výkonného ředitele svazu Jana Veselého zpráva nerespektuje odlišnosti jednotlivých členských zemí a národních či místních kultur.

Nejsme sever

"Jde o primitivní uplatňování skandinávského modelu boje proti alkoholu," uvedl s tím, že iniciativa připomíná tažení proti kouření a tabáku. Nerespektuje ale fakt, že na rozdíl od cigaret jsou malé dávky alkoholu podle řady studií a odborníků zdraví prospěšné, dodal.

Víno má nižší obsah cukrů než pivo. Jedinou kalorickou látkou v něm je alkohol.
Víno má nižší obsah cukrů než pivo. Jedinou kalorickou látkou v něm je alkohol. | Foto: Reuters

Regulativní návrhy zahrnují podle pivovarníků také stanovení hodin, kdy lze alkohol nakupovat. Zakázána by prý měla být také reklama a sponzorství pro jeho výrobce.

Proti těmto návrhům se staví celoevropská organizace pivovarníků Brewers of Europe, která nechala pro srovnání zpracovat zprávu konzultantské firmy Weinberg Group.

Ta například tvrdí, že pokud se alkohol konzumuje v umírněné podobě, celkové výhody spotřeby jsou významné. Podle expertů, kteří na zprávě pracovali, také neexistuje dostatek přesvědčivých důkazů pro tvrzení, že alkohol je hlavní příčinnou problémů, jako je zločinnost nebo nezodpovědné chování nezletilých.

 

Právě se děje

Další zprávy