Vína se urodilo až o třetinu méně

Tomáš Fránek
16. 9. 2006 0:00
Brno - Vinařům začíná nejhorečnatější sezóna - vinobraní. Ale už teď je jasné, že vína bude méně než loni. Bude však kvalitní.

Dlouhotrvající zima a mrazíky na jaře poničily vinnou révu natolik, že vinných hroznů bude až o třetinu méně než vloni. Zničeny byly zejména ranné odrůdy, jako jsou Müller Thurgau nebo Modrý Portugal.

Pomáhá "babí" léto

Ale pokud ještě vydrží teplé počasí, tak k zákazníkům poputuje znovu velmi kvalitní, možná až špičkové víno. "U červených vín, pokud ještě vydrží suché a slunečné počasí, se jejich kvalita přiblíží vyhlášenému ročníku 2003," tvrdí vinař Roman Macek z Hodonína.

Dosavadní vývoj a první hrozny navíc nasvědčují tomu, že kvalitní by měla být přívlastková vína, tedy ta, která mají vysoký obsah přírodního cukru a tudíž známku vyšší kvality.

Teplé počasí vinařům přišlo vhod. "Ukazuje se, jak je příroda spravedlivá. To, co nám vzala v srpnu, nám vrací teď v září," řekl Ivan Váňa z vinařství Chrámce.

Vinohrady za miliardy

Stejně důležité jako počasí je  také správné načasování sběru hroznů a použité technologie. Právě do technologií investovali moravští a čeští vinaři před vstupem do unie stovky milionů korun. A do výsadby nových vinohradů vinaři vložili kolem dvou a půl miliardy.

Foto: Aktuálně.cz

Domácí produkce vína tak po dozrání nových vinic vzroste ze současných 570 tisíc hektolitrů ročně v průběhu několika let až na 700 či 800 tisíc hektolitrů.

Problémy ale může při letošním vinobraní, které o víkendu naplno začíná,  způsobit to, že vinaři stále neznají výkupní ceny hroznů. Už v minulém roce se totiž hrozny vykupovaly za poloviční ceny, letos se neočekávají ceny vyšší.

Výkupní ceny hroznů měly loni na svědomí to, že obchodní řetězce raději nakoupily levná vína ze Španělska a Itálie. Vinaři v Česku reagovali výzvami k protestům. Po jednání s ministerstvem zemědělství od nich ale ustoupili.

Evropská úroda

V tuzemsku je asi 18 tisíc pěstitelů hroznů, z nichž zhruba polovina révu zpracovává pro sebe, zbytek je do značné míry odkázán na výkup. Přibližně pro pět set až tisíc z nich je vinařství hlavním zaměstnáním.

Tuzemští vinaři nejsou jediní, kteří letos očekávají, že svým zákazníkům představí kvalitní ročník. Podobné hlasy se ozývají ze Slovenska nebo Rakouska, kde vinicím také výrazně prospívá "babí" léto.

Rekordní úrodu očekávají zase vinaři ve Velké Británii. V Anglii a Walesu je na 800 hektarech na 400 vinohradů, které prodají mezi 1,5 až třemi miliony lahví vína ročně. A letos by výroba mohla být rekordní.

Poprvé v moderní historii někteří farmáři uvažují na základě letošní úrody o tom, že místo obilovin zasadí vinnou révu.

 

Právě se děje

Další zprávy