Na český trh míří víc vína, než vypijeme

Tomáš Fránek
14. 6. 2006 0:00
Brno - Konkurenční boj na českém trhu s vínem se zostřuje, zvyšuje se dovoz vín ze zahraničí a zároveň klesají ceny. Uvnitř: ODKUD MÍŘÍ VÍNO DO ČESKA

Česko je mezi státy Evropské unie, co se týče množství dovezeného vína ze zahraničí, už na šestém místě. Dovážejí se zatím především levnější, stolní vína.

Na tuzemský trh ale míří o desítky tisíc litrů vína měsíčně více, než lidé vypijí. A to vede ke stále klesajícím cenám.

Jenom u jakostního bílého vína podle Českého statistického úřadu klesla cena za týden o osmdesát haléřů za litr. A řada zahraničních vín se dokonce prodává levněji, než je cena obalu. "I u kvalitní přívlastkových vín ceny tlačí dolů akce velkých obchodních řetězců," uvedl obchodník Pavel Svoboda, který zastupuje několik menších moravských vinařství.

Infobox

NEJVĚTŠÍ DOVOZCI VÍNA DO ČESKA

Země původu Hodnota v mil. korun Itálie 616 Francie 345 Španělsko 313 Maďarsko 248 Chile 145 Slovensko 123

 

Příliv ze zahraničí trvá

"Spousta firem dovezla mnoho vína a nyní neví, co s ním. Proto ho nabízejí i za poloviční ceny, protože jim leží ve skladech," uvedl ve Znojemském deníku ředitel jedné z největších tuzemských vinařských firem Znovín Znojmo Pavel Vajčner.

Za celý minulý rok bylo do Česka dovezeno 1,3 milionu hektolitrů vína za dvě a půl miliardy korun, v tuzemsku se vyrobilo přes čtyři sta třicet tisíc hektolitrů, produkce klesla asi o pětinu.

A příliv zahraničních vín z celého světa pokračuje i letos, statistiky počítané za první čtyři měsíce letošního roku potvrzují, že dovoz je přibližně na stejné úrovni jako v minulém roce.

Situace na tuzemském trhu se tak stále více podobá té, jež byla v Rakousku v době, kdy země vstupovala do Unie. Po vstupu Rakouska do EU vzrostl dovoz vína do země téměř dvojnásobně. Rakušané se ale udrželi tím, že začali více vyvážet. Jejich export se za uplynulých šest let zvýšil dvaapůlkrát, na 260 tisíc hektolitrů. Roste sice i vývoz moravských a českých vín, proti dovozu jde ale zatím o zanedbatelné množství.

Víno má nižší obsah cukrů než pivo. Jedinou kalorickou látkou v něm je alkohol.
Víno má nižší obsah cukrů než pivo. Jedinou kalorickou látkou v něm je alkohol. | Foto: Reuters

Zatímco dovoz vín se zvyšuje o stovky milionů korun ročně, vývoz především do Polska a severní Evropy roste ročně zatím jenom o desítky milionů.

Kvalita vítězí

Velmi rozdílná je zatím podpora od státu. Rakouští vinaři dostávají dotace od 23 do 30 tisíc korun na hektar vinice, v Česku to bylo minulý rok jenom 4 650 korun.

Podobná situace jako na českém trhu je i na Slovensku, tam v minulém roce klesl prodej slovenských vín o patnáct procent, rostl ale prodej místních dražších přívlastkových vín.

Moravským vinařům se také vyplácí sázka na kvalitu. Na trhu mají úspěch s kvalitnějšími, a tím i dražšími víny.

Moravští a čeští vinaři zatím ale nečelí tak velkým problémům jako jejich italští či francouzští kolegové. Spotřeba vína totiž v Česku stále roste a nyní se pohybuje okolo sedmnácti litrů na hlavu, což je mnohem méně než například v sousedním Rakousku. V této chvíli tuzemská vína pokrývají asi 40 procent spotřeby.

Miliony přebytečných litrů

Francouzům či Italům kvůli dovozu levných vín ze zemí, jako je Argentina, Chile nebo Jihoafrická republika, zůstaly přebytečné miliony litrů vína.

Na pomoc už vytáhla Evropské komise. Přebytečné víno bude odkoupeno a přepáleno na biolíh.  Celá akce bude stát více než sto třicet milionů eur (přes tři a půl miliardy českých korun).

"Jedná se konkrétně o jeden a půl milionu hektolitrů stolního a stejné množství značkového vína ve Francii a dva a půl milionu hektolitrů stolního vína v Itálii," uvedl mluvčí komise Michael Mann.

 

Právě se děje

Další zprávy