Boj o DPH: Vídeň zkusí zlomit polské ne

Simona Holecová
1. 2. 2006 13:16
Vídeň/Varšava - Rakousko, které nyní předsedá evropské pětadvacítce, se pokouší obměkčit Varšavu a získat ji pro návrh na změny DPH. Uvnitř: AUDIO.
Euro
Euro | Foto: Aktuálně.cz

Polsko včera jako jediná země EU odmítlo návrh změny režimu sazby daně z přidané hodnoty podpořit. Tím pádem nemůže začít platit.

Rakousko dnes oznámilo, že zatím na návrhu ohledně DPH v EU, který podpořilo 24 členských zemí včetně Česka, nebude nic měnit.

"S Polskem budeme odpoledne jednat. A to především o jeho výkladu změn a o výkladu předpisů EU v této oblasti," uvedl mluvčí rakouského předsednictví Nikola Donig. "Doufáme, že se podaří rozptýlit nedorozumění a polský souhlas získáme."

Pozdě odpoledne se tak má ve Vídni sejít ministr financí Karl-Heinz Grasser a komisař László Kovács s polskou ministryní financí Zytou Gilowskou; přítomen bude také kancléř Wolfgang Schüssel. Cílem je do večera záležitost vyřídit.

Nové sliby nečekejte

EU Polsku nenabízí podle všeho nic jiného, než co už stačilo České republice. Tedy výklad, že v případě přijetí kompromisu bude moci pokračovat v aplikaci snížené sazby DPH na opravy a úpravy všech bytů do roku 2010.

Pokud jde o novou bytovou výstavbu, má možnost většinu bytů označit za sociální, a tudíž je podle stávajících předpisů trvale zatěžovat sníženou sazbou, v polském případě sedmiprocentní. To by se týkalo i oprav a úprav takových bytů.

Tuto argumentaci již přijala o víkendu Česká republika, která patřila mezi poslední tři země stavící se proti návrhu.

"V podstatě lze říci, že je to podobné vysvětlovací cvičení, možná s formálně jiným výstupem," uvedl pro ČTK nejmenovaný rakouský zdroj.

Česká vláda ovšem za svůj ústupek Unii sklidila ostrou kritiku. A to jak od ekonomických expertů, tak od opoziční ODS. Její šéf Mirek Topolánek označil postoj vlády za zbabělý.

Kdyžtak vám to sepíšem...

Podle diplomatických zdrojů je Vídeň, potažmo Evropská komise, připravena vydat Varšavě písemné prohlášení, ve kterém by ujištění na polskou adresu bylo uvedeno černé na bílém.

"Je na Polsku, jak definuje sociální aspekt bytové výstavby. Mohlo by například rozhodnout, že sociální povahu mají všechny domy s více než jedním bytem sloužícím k pronájmu. Další soukromá obydlí by mohla být označena jako sociální, pokud jejich výstavba nepřekročí určitou sumu, například 100 tisíc eur," napsal komisař Kovács polské ministryni.

V dopise datovaném v pondělí dále uvedl, že Poláci by tak mohli za "sociální" označit skoro všechna soukromá obydlí, která jsou hlavním bydlištěm.

To by vyloučilo například vedlejší bydliště. Ze záběru směrnice by vypadly jen luxusní vily, neslučitelné se sociálním zaměřením přílohy H, tedy seznamu zboží a služeb, na které lze trvale uplatňovat sníženou sazbu.

S rakouským optimismem kontrastovaly dnes ráno v Bruselu názory zasvěcených diplomatů.

"Racionálně je obtížné očekávat, že by Poláci po tolika dnech odporu složili zbraně za tak málo," uvedl jeden z nich. Předpověděl, že ministryně se ubrání a že celá věc bude přesunuta na březnový summit, kde se jí budou zabývat šéfové států a vlád.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy