Američané již brzy začnou exportovat břidlicový plyn

ČTK ČTK
16. 7. 2013 14:47
Příběh terminálu odráží převratné změny v americké energetice
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Isifa/Thinkstock

Washington - Spojené státy již poměrně zanedlouho začnou vyvážet břidlicový plyn, jehož těžba v uplynulých letech zemi přinesla energetickou revoluci. Využijí k tomu terminál, který v současnosti vzniká za 20 miliard dolarů (asi 396 miliard korun) na pomezí Louisiany a Texasu. Původně měl sloužit k dovozu plynu, prudký rozmach břidlicového odvětví si ale vynutil změnu jeho orientace na export. Informoval o tom server stanice BBC News.

První dodávky by podle serveru z nového terminálu měly odplout v roce 2015. Zamíří například do Velké Británie, a to na základě smlouvy s tamní energetickou společností Centrica. Celkem by z Louisiany mělo do světa odcházet 20 milionů tun zkapalněného plynu ročně.

"Je to něco - ještě před pěti lety jsme mluvili o dovozu zkapalněného plynu ze zahraničí. Teď ale před sebou máme vyhlídku soběstačnosti v přírodním plynu na 100 let dopředu," řekl manažer společnosti Shell Peter Brett.

Příběh terminálu odráží převratné změny v americké energetice. Původně měl dodávky zkapalněného plynu naopak přijímat - a několik jich tam i dorazilo. Pak se ale společnost Cheniere Energy, které zařízení patří, rozhodla vsadit na boom těžby břidlicového plynu. Investovala proto do čtyř obřích systémů na zkapalňování plynu.

Ekologové mají obavy

Těžba zemního plynu v USA dosahuje díky rozvoji břidlicových ložisek stále nových rekordů. USA začaly těžit v mohutném rozsahu plyn z břidlic ve druhé polovině minulého desetiletí díky kontroverzní technologii "frakování", která dostává plyn vázaný v horninách z velkých hloubek. Těžbu kritizují ekologové, podle kterých je značně nešetrná k životnímu prostředí, když například zanáší podzemní vody chemikáliemi, které se při těžbě používají.

Ekologové se dívají skepticky také na plány na vývoz nového plynového bohatství ve Spojených státech. Podle nich nejsou bez rizika.

"V současnosti existuje 17 záměrů na vývoz plynu a nikdo se jimi jako celkem nezabýval," podotkla Jen Powisová z vlivné ekologické organizace Sierra Club. "Jaké dopady budou mít plynovody, jak to ovlivní mokřady, co způsobí připlouvající a odplouvající lodě? A co udělá zvýšená doprava s vodou?" dodala.

Podobné obavy ale těžko břidlicovou revoluci ve Spojených státech zastaví. Jak připomíná stanice BBC, v následujících dekádách lze očekávat další růst. A po plynu z břidlic se ohlížejí i další země.

Po USA je ve světě co do zásob plynu z břidlic nejnadějnější Čína, která letos rozdala druhou sadu licencí na průzkum a těžbu tohoto zdroje. Státní geologové odhadují vytěžitelné zásoby břidlicového plynu v Číně na 25 bilionů metrů krychlových, což je o něco více než činí zásoby v USA. Tam se odhadují na 24,4 bilionu metrů krychlových.

 

Právě se děje

Další zprávy