Těžba ropy v Rusku stoupla na nový rekord, plynu klesá

ČTK ČTK
2. 7. 2013 11:56
Rusko těží více ropy než druhá Saúdská Arábie, která je vázána limitem OPEC
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Gazprom

Moskva - Těžba ropy v Rusku se v červnu zvýšila o půl procenta na 10,53 milionu barelů denně, což je nejvyšší údaj od rozpadu Sovětského svazu. Vyplývá to ze zprávy, kterou v úterý zveřejnilo ruské ministerstvo energetiky. Rusko je největším producentem ropy na světě. V tunách těžba ropy v Rusku minulý měsíc činila 43,083 milionu.

Těžba zemního plynu však klesla o téměř 12 procent na 1,5 miliardy metrů krychlových denně. Důvodem je slabá poptávka. Těžba firmy Gazprom, která je největším těžařem plynu na světě, se v červnu meziměsíčně snížila o 14 procent na 1,01 miliardy metrů krychlových. Meziročně klesla o 8,6 procenta, napsala agentura Reuters.

Za prvních šest měsíců roku se těžba ropy meziročně zvýšila o 1,4 procenta na průměrných 10,47 milionu barelů denně. Vláda si v letošním roce stanovila za cíl zvýšit těžbu o jedno procento.

TNK-BP Holding, ve kterém vlastní podíl 95 procent ruská státní společnost Rosněfť, zvýšil v červnu meziměsíčně těžbu o 1,4 procenta. Firmě pomohlo obnovení těžby v divizi Orengurg.

Společnosti Lukoil stoupla těžba o 3,2 procenta, hlavně díky akvizici majetku od firmy Hess. Lukoil je druhou největší těžařskou firmou v Rusku a největším soukromým producentem v zemi.

Produkce ropy a plynu je klíčovým odvětvím ruské ekonomiky a představuje důležitý zdroj příjmů státní pokladny. Zdanění energetického sektoru v současnosti zajišťuje téměř polovinu státních příjmů. Rusko je významným dodavatelem ropy i plynu do České republiky.

Rusko sice těží více ropy než druhá Saúdská Arábie, ta je však vázána těžebním limitem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Saúdská Arábie v červnu vytěžila 9,5 milionu barelů denně, na rozdíl od Ruska má ale volnou kapacitu na rozšíření těžby v objemu několika milionů barelů denně.

Většina analytiků očekává, že v letošním roce těžba ropy v Rusku dále poroste díky novým polím. Za celý loňský rok se zvýšila o jedno procento na 10,37 milionu barelů denně, což bylo nové postsovětské maximum.

 

Právě se děje

Další zprávy