Konec strádání? Japonci získali plyn z "hořlavého ledu"

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
12. 3. 2013 17:35
Pokud bude těžba úspěšná, může přijít energetická revoluce
Foto: Reuters

Tokio - Japonští experti v úterý jako první na světě vytěžili plyn z metanhydrátů, zdroje, který bývá nazýván "hořlavým ledem". Země vycházejícího slunce by tak mohla vyřešit problém s nedostatkem energií.

O výsledku experimentální těžby pod mořským dnem nedaleko japonského pobřeží informovala agentura AFP.

Ložisko, kde těžba proběhla, se nachází v mořském příkopu Nankai asi 50 kilometrů od japonského hlavního ostrova Honšú.

Experti určité množství plynu vytěžili asi čtyři hodiny od začátku experimentu z hloubky zhruba 330 metrů pod mořským dnem, sdělil nejmenovaný pracovník ministerstva průmyslu.

Podle japonské výzkumné studie se jen v oblasti příkopu Nankai nachází nejméně 1,1 bilionu krychlových metrů plynu, ekvivalent asi dvanácti let japonské spotřeby. Odhaduje se, že japonské pobřežní vody by celkově mohly obsahovat až stonásobek roční spotřeby plynu v zemi.

Vyřeší svět energetický problém?

Metanové hydráty, což jsou ložiska plynu uzavřená v ledových krystalech, představují potenciálně obrovský zdroj energie. Jeho světové zásoby by podle různých odhadů mohly až desetinásobně přesahovat známé zásoby fosilních zdrojů na Zemi.

Tokio, které je největším světovým dovozcem zkapalněného zemního plynu, už investovalo do rozvoje technologií pro těžbu metanhydrátů stovky milionů dolarů a chce tento program dovést do komerčního využití do roku 2018.

Pokusy s těžbou probíhaly v Japonsku už od počátku minulého desetiletí, na důležitosti získaly ale až po havárii jaderné elektrárny Fukušima na jaře 2011, kvůli které museli Japonci významně zvýšit dovoz fosilních paliv. Průzkum v oblasti Nankai provádí státní energetická společnost Japan Oil, Gas, and Metals National Corp (JOGMEC). Výzkumníci použili metodu odtlakování, při které se metanový hydrát mění v metan.

Těžbou z "hořlavého ledu" se zabývají také Američané, těm se ale získat palivo nepodařilo. Tamní vědci navíc zdůrazňují, že stále ještě úplně není jasné, jaký bude mít dobývání vliv na životní prostředí, a volají po dalším průzkumu.

Foto: Výlet do Fukušimy dva roky po tsunami


 

Právě se děje

Další zprávy