"Zlatý" konec roku se hospodám rozplývá. V létě lepily ztráty, teď firmy ruší večírky

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
22. 10. 2021 6:37
Restauracím se v létě dařilo, srpen byl z pohledu tržeb srovnatelný s rokem 2019, září dokonce předcovidový rok překonalo. Zalepit rány po měsících koronavirové uzávěry se ale podnikům zdaleka nepodařilo. V ohrožení je navíc předvánoční čas, který bývá spolu s létem nejziskovější. Restaurace se shodují, že kvůli sílící epidemii může být letos závěr roku slabý.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

V červenci restaurace dosáhly nejvyšších tržeb za uplynulého dva a půl roku. Ukázala to data firmy Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá čtvrtina tuzemských gastronomických zařízení. Srpen byl pak srovnatelný s loňskem i předloňskem a v září si podniky oproti předchozím dvěma rokům polepšily o více než deset procent. 

"Během léta se zdražovalo, takže za vyššími tržbami minimálně zčásti stojí navýšení cen. Nicméně třeba v srpnu se projevil naprosto zásadní vliv počasí. Navzdory zdražení byly souhrnné tržby stejné jako loni, protože ve druhé půlce měsíce bylo počasí ve srovnání s červencem podstatně horší," doplnil k datům ředitel firmy Dotykačka Petr Menclík.

Zvyšování cen bylo podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (ASMP) citelné už na jaře ještě v době, kdy restaurace kvůli šíření epidemie nemohly normálně fungovat. "Zdražování se děje už od jara, protože už tehdy začaly stoupat ceny potravin. K jednomu z největších zvýšení cen tedy došlo už v lockdownu," řekl pro on-line deník Aktuálně.cz Kastner. 

Podle něj navíc majitelé budou ceny v jídelních lístcích dál navyšovat. Kastner odhaduje, že obecně půjde o zdražování v řádech deseti až dvaceti procent. Restaurace podle něj musí bojovat se skokovým nárůstem nákladů, ať už jde o suroviny, energie nebo platy pracovníků. 

O blížícím se zdražování ve výši až dvaceti procent hovoří i mluvčí společnosti Storyous Jana Kohoutová. Ten taktéž poskytuje restauracím pokladní systémy. Kohoutová ale zdůrazňuje, že jde zatím pouze o odhady. Dalšímu navýšení cen se ale gastronomická zařízení podle ní zkrátka nevyhnou. 

Průměrná tržba vzrostla o necelá čtyři procenta

Podle údajů společnosti Storyous lidé v letošním třetím čtvrtletí, tedy za červenec až září, utratili meziročně o devět procent více. Při jedné návštěvě restaurace utratili lidé v létě průměrně skoro o desetinu více než loni. Celkové tržby však rostly jen o 3,6 procenta, protože lidé chodili do podniků méně často. A s nastupujícím podzimem počty zákazníků podle dat z pokladen dál klesají.

Nižší obsazenost restaurací předpovídá i Kastner, dosud se ale podle něj gastru relativně dařilo a Češi se zdražování nezalekli. "Tržby v posledních týdnech nebyly vůbec špatné. Samozřejmě se v plném objemu nevrátili zahraniční turisté, takže restaurace závislé na turismu možná tak dobrá čísla neměly. Pro zbytek trhu ale bylo oživení patrné," míní. 

Kastner se nicméně obává, jak pro restaurace dopadne předvánoční období, které bývá pro podniky spolu s létem nejsilnější sezonou - firmy pořádají vánoční večírky, lidé se před svátky také s oblibou schází. Kastner tak připomněl středeční rozhodnutí vlády, že restaurace musí od prvního listopadu kontrolovat u hostů bezinfekčnost na koronavirus.

"S kontrolou testů se ale nějak popasujeme. Pomohou nám s tím organizátoři večírků tak, že objednavatel podnik ujistí, že na sešlost dojdou pouze lidé, kteří opatření splňují," popsal Kastner, podle nějž bude také velmi důležité, jak bude o epidemii informovat restauratéry nová vláda. 

Restaurace cítí skepsi

Podniky, které oslovilo Aktuálně.cz, se shodují, že zlatý závěr roku letos spíš nepřijde. "Zatím to na moc bohaté období nevypadá. Přijde mi, že firmy vyčkávají, co se bude dít, zda se zase zavedou nějaká opatření. Zatím spíš poptávají, ale nic napevno nepotvrzují," uvedla Denisa Šmerhová z pražské restaurace Salabka. V roce 2019 před vypuknutím epidemie přitom už měly termíny kolem Vánoc běžně rezervované. 

Podobně mluví i Václav Kaftan, majitel restaurace Petřínské terasy v Praze. "Pořád je to špatné. Obzvláště teď, když je zase tolik nakažených, všichni plánované akce ruší," sdělil. 

Situaci vidí skepticky i Martin Kalicher ze skupiny Bauer Hotel Group, jež v hlavním městě provozuje několik podniků. "Momentálně panuje obrovská obava, jak se s rostoucími čísly zachová vláda ke gastrosektoru. Vánoce jsou za dva měsíce, ale většina firem poptává spíše menší firemní akce na poslední chvíli během podzimních měsíců. To je největší změna oproti roku 2019, kdy se firemní večírky standardně poptávaly hned po letních prázdninách," popsal.

Také Kateřina Holnová z Asociace restauratérů APRON zatím ohledně předvánočního období mluví opatrně. Současně zdůrazňuje, že i kdyby se nakonec závěr roku vydařil, rány, které epidemie uštědřila podnikům, se jen tak nezahojí.

"To, že bychom se zahojili na ztrátách, je absolutně nemyslitelné. Zavřeno bylo půl roku a ztráty jsou tak velké, že to jedno vánoční období určitě nezahojí," domnívá se Holnová.

Možné znovuzavření podniků Kastner označuje za černý scénář. Podle ředitele firmy Dotykačka Menclíka za celou dobu epidemie zkrachovalo odhadem dvacet procent podniků, současně jich ale deset procent vzniklo.

"Co se týče zkrachovalých podniků, přesné číslo prakticky nejde udat, protože vše se dělo v dlouhém časovém období. Podniky končily postupně v závislosti na jednotlivých vlnách omezení. Zároveň v mezičase nové vznikaly, což souvisí i s přirozenou obměnou trhu," dodal Menclík.

 

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

Právě se děje

před 3 minutami

Fakultní senát VŠE se zastal svého děkana Ševčíka, kterého chce rektor odvolat

Fakultní senát VŠE se tento týden zastal svého děkana Ševčíka, kterého chce rektor odvolat. Senát s odvoláním nesouhlasí, píšou dnes Seznam Zprávy.

Zdroj: ČTK
před 32 minutami

Izrael podle syrských státních médií zaútočil raketami v oblasti Damašku

Izrael podnikl raketové útoky v oblasti Damašku, informovala syrská státní média. Zranění podle nich utrpěli dva vojáci a vznikly blíže neurčené materiální škody. Nad syrským hlavním městem se v noci ozývaly hlasité výbuchy a syrská protivzdušná obrana podle zdroje z armádních kruhů některé rakety sestřelila.

Izrael za poslední roky provedl desítky útoků proti cílům v částech Sýrie ovládaných vládou, včetně úderů proti letišti v Damašku a Aleppu, nicméně téměř nikdy se k jednotlivým operacím nevyjadřuje. Izrael tvrdí, že se zaměřuje na základny skupin napojených na Írán, například na ty využívané libanonským šíitským hnutím Hizballáh, které na podporu jednotek syrského prezidenta Bašára Asada vyslalo tisíce bojovníků.

Letiště v Aleppu bylo po izraelském náletu z minulého týdne dva dny mimo provoz, připomíná agentura AP. Kromě letišť jsou cílem izraelské armády také přístavy v syrskou vládou kontrolovaných oblastech. Izrael se tak snaží přerušit dodávky zbraní z Íránu pro jemu blízké skupiny.

Zdroj: ČTK
před 36 minutami

Nafta v Česku je nejlevnější od loňského ledna, dál klesá i cena benzinu

Nafta u čerpacích stanic v Česku stojí nejméně od loňského ledna, za uplynulý týden v průměru zlevnila o 26 haléřů na 35,01 koruny za litr. Benzin Natural 95 stál ve středu průměrně 36,95 Kč/l, tedy o devět haléřů méně než o týden dřív a nejméně za téměř dva měsíce. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Nafta v Česku stála před rokem v průměru o zhruba 12 korun víc než dnes, cena benzinu byla vyšší o víc než 7,50 koruny. V cenách paliv se loni na jaře výrazně projevovaly obavy z dopadů ruské invaze na Ukrajinu.

Nejlevnější paliva natankují nyní řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 36,49 Kč. Naftu tam prodávají průměrně za 34,28 Kč/l. Nejdražší paliva nadále nabízejí čerpací stanice v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 38,23 Kč. Nafta se v hlavním městě tankuje za 37,15 Kč/l.

Zdroj: ČTK
Další zprávy