Airbnb se vymklo kontrole, Praha boj s turisty prohrává. Analýza uvádí, co město čeká

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
Aktualizováno 24. 11. 2019 8:41
Každý čtvrtý byt na pražském Starém Městě lze najít na stránkách Airbnb. Nabízet bydlení přes tuto platformu se v některých případech v Evropě vyplatí i dvojnásobně oproti klasickému dlouhodobému pronájmu. Aktuálně.cz na základě dat společnosti Deloitte připravilo přehled o fenoménu sdíleného ubytování a jeho vlivu na podnikání hotelů i dostupnost bydlení.
Vývoj počtu míst k přespání v evropských metropolích.
Vývoj počtu míst k přespání v evropských metropolích. | Foto: Deloitte

Zlaté časy Airbnb

Pro mnoho lidí, kteří v českém hlavním městě chtějí strávit například jen víkend, tak už není první volba hotel či hostel. Stále častěji využívají služeb, které s sebou přináší sdílená ekonomika.

Deloitte ve své analýze upozorňuje na to, že krátkodobé ubytování přes Airbnb svižně reaguje na změny v ekonomice. Zatímco tak například rozšíření počtu lůžek v hotelích je pomalé a finančně náročné, změnit byt na místo vhodné k ubytování co nejvíce turistů, či naopak k rodinnému životu, stojí a trvá výrazně méně.

  • Mezi lety 2016 a 2018 se tak v Česku podle zmíněné analýzy počet nabízených lůžek zvětšil o 12,5 procenta, přičemž hotely rostly jen málo. Čtyři z deseti lůžek v loňském roce už připadaly na P2P ubytování. 

Tento trend je ještě více než v Praze patrný v Budapešti, kde se počet lůžek zvětšil dokonce o téměř 15 procent, kapacita ubytování v hotelích ovšem klesla o necelá dvě procenta.

Konkrétní částky, o které jen Praha každoročně přichází z nedostatečně regulovaného trhu s krátkodobým ubytováním, jdou do desítek až stovek milionů.

  • Podle Deloitte byl ušlý zisk v roce 2018 mezi 88,5 až 124 miliony Kč. V roce 2021 to bude odhadem čtvrt miliardy.
 

Právě se děje

Další zprávy