"Rubl není obraz od Picassa." Experti vysvětlují, proč místo očekávaného pádu sílí

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
16. 6. 2022 7:57
Před pár týdny proběhla světem zpráva, že ruský rubl rekordně posílil a vrátil se na úroveň před válkou na Ukrajině. Komentáře na sociálních sítích na sebe nenechaly dlouho čekat - podle některých šlo o důkaz, že sankce uvalené Západem na Rusko nefungují a zemi naopak svědčí. Podle ekonomů, které oslovilo Aktuálně.cz, se ale jedná o mylnou interpretaci, která jde na ruku Kremlu. A vysvětlují proč.
Ruské rubly (ilustrační foto).
Ruské rubly (ilustrační foto). | Foto: Reuters

Trh s rublem přestal existovat

Při podrobnějším pohledu na fungování ruského trhu totiž vládní "záchrana rublu" už tak úspěšně nevypadá. Ekonomové upozorňují, že kvůli izolaci Ruska od globálního finančního systému a vládním zásahům přestal trh s rublem de facto existovat. A nikdo v současnosti jeho skutečnou cenu nezná. 

"Putin si proto může cenu stanovit čistě pro účely vnitřního účetnictví ruské ekonomiky. Je to, jako by si firma auto koupené za milion vedla ve svém účetnictví jako dvoumilionové. Dokud nepřijde venkovní kontrola, je to úplně jedno. Jen to samozřejmě znemožňuje rozumné rozhodování i uvnitř firmy či státu," domnívá se Bartoň.

Přestože ekonomové podotýkají, že žádný měnový kurz není téměř nikdy plně tržní, v případě rublu to podle nich nyní platí dvojnásob. 

"Je zkrátka třeba počítat s tím, že nejde o volně plovoucí měnu s režimem, na který jsme v západních ekonomikách zvyklí. Její kurz řídí a bude dál hodně řídit centrální banka s vládou. Rubl se stal ještě rizikovější měnou, než byl," vysvětluje analytik Vlk.

 

Právě se děje

Další zprávy