"Rubl není obraz od Picassa." Experti vysvětlují, proč místo očekávaného pádu sílí

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
16. 6. 2022 7:57
Před pár týdny proběhla světem zpráva, že ruský rubl rekordně posílil a vrátil se na úroveň před válkou na Ukrajině. Komentáře na sociálních sítích na sebe nenechaly dlouho čekat - podle některých šlo o důkaz, že sankce uvalené Západem na Rusko nefungují a zemi naopak svědčí. Podle ekonomů, které oslovilo Aktuálně.cz, se ale jedná o mylnou interpretaci, která jde na ruku Kremlu. A vysvětlují proč.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

"Putinkinova ekonomika"

Někteří finanční experti ruské hospodářství začali označovat jako "Putinkinovu ekonomiku". Kombinují tak vliv ruského prezidenta a výraz Potěmkinova vesnice, který od dob carského Ruska označuje snahu vykreslit něco lépe, než tomu ve skutečnosti je, a naopak zastřít skutečný stav věci.

"Pokud někdo tvrdí, že posílení rublu dokazuje neúčinnost sankcí, hraje pouze roli toho, čeho sovětská politika využívala již od dob Leninových - roli užitečného idiota. Ostatně právě proto, aby to mohli tito lidé tvrdit, Putin uměle zvýšil papírovou cenu rublu," tvrdí dále Bartoň.

To, co teď rublu pomáhá, jsou hlavně vysoké příjmy z vývozu ropy a plynu a paradoxně výrazný pokles dovozu způsobený právě sankcemi.

Běžným Rusům toho ale "silný" rubl reálně příliš nepřináší. Ruská centrální banka sice ve snaze zatraktivnit rubl významně zvýšila úročení na vkladech, na druhou stranu úspory Rusů se teď ztenčují a výrazně podražily úvěry.

Rusko se sice následně pustilo do postupného snižování sazeb, stále jsou ale značně vysoko. Pro srovnání, zatímco Česká národní banka drží základní úrokovou sazbu na 5,75 procenta, v Rusku je to nyní i přes postupné snižování stále 9,5 procenta.

Sankce navíc Rusům prakticky znemožňují na Západě nakupovat, i když by to pro ně při silném rublu bylo výhodné. Nakupovat v cizině ze stejného důvodu nemůže ani stát. Naopak vlivem sankcemi seškrtaných dovozů zboží v ruských obchodech mnohdy razantně podražuje, je ho totiž nedostatek, případně jde o dražší náhražky.

Ze země zároveň ve velkém odešly a stále odcházejí klíčové západní značky a těm, které zůstávají, hrozí Putin znárodněním. Těsně před schválením je zákon, podle kterého Rusko bude moci ovládnout pobočky těch firem, které by podle státu svým rychlým odchodem ohrozily trh práce či průmysl. Dotkl by se konkrétně společností s větším než čtvrtinovým podílem v rukou "nepřátelských zemí". Samotné převzetí by probíhalo s pomocí dosazených správců.

Hrozba znárodňování majetku v kombinaci s omezením volného pohybu měny přispívá podle analytiků k tomu, že Rusko bude zahraniční investory spíše odstrašovat.

 

Právě se děje

Další zprávy