"Rubl není obraz od Picassa." Experti vysvětlují, proč místo očekávaného pádu sílí

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
16. 6. 2022 7:57
Před pár týdny proběhla světem zpráva, že ruský rubl rekordně posílil a vrátil se na úroveň před válkou na Ukrajině. Komentáře na sociálních sítích na sebe nenechaly dlouho čekat - podle některých šlo o důkaz, že sankce uvalené Západem na Rusko nefungují a zemi naopak svědčí. Podle ekonomů, které oslovilo Aktuálně.cz, se ale jedná o mylnou interpretaci, která jde na ruku Kremlu. A vysvětlují proč.
Foto: Microchips

Kurz jako odraz síly ekonomiky?

Ekonom Dominik Stroukal zároveň zdůrazňuje, že kurz měny je pro ekonomiku země sice důležitý, ale ne zásadní. "Kurz není nic, co by odráželo sílu ekonomiky. Je to cena a ta je pro ekonomy zajímavá, ukazuje ale průsečík jak poptávky, tak nabídky. Není to jako u obrazů Picassa, kde je cena výsledkem jen poptávky a jasně nám říká, jak moc je lidé chtějí," vysvětluje.

Alespoň nějakou představu o stavu ruské ekonomiky přinášejí jiná data. Ruský statistický úřad tento týden oznámil, že meziroční míra inflace v Rusku v květnu klesla na 17,1 procenta z dvacetiletého maxima 17,8 procenta v dubnu. Na příští rok počítá centrální banka s poklesem inflace na pět až sedm procent.

Meziměsíční čísla ale ukázala, že se ceny "nehnuly". To podle ekonomů může značit, že tamní domácnosti začínají mít problém s penězi, a dochází tak k oslabování poptávky po zboží a službách.

Jaká je ale realita v zemi, se dá jen těžko odhadovat. "Myslím, že faktická kondice ruské ekonomiky se nám bude stále více zamlžovat. Je evidentní, že vláda rozšiřuje svou kontrolu nad informacemi, a není důvod, aby vynechala statistická data. Také jimi se dá ovlivňovat veřejné mínění a využít je k propagandě," říká analytik Vlk.

Makroekonomické statistiky zachycují ruskou ekonomiku se zpožděním, ale podle expertů zatím nevypadají špatně - příkladem může být 3,5procentní růst HDP v prvním čtvrtletí letošního roku.

"Na jednu stranu je určitě plus vyšší příjem z prodeje fosilních paliv díky jejich vyšším cenám. Na stranu druhou jsou tu samozřejmě sankce, postupně dopadající na ekonomiku v různých sférách. Jejich efekt ale bude dlouhodobý a jsou nastavené hlavně na postupné zaostávání Ruska v ekonomické oblasti," doplňuje Vlk.

 

Právě se děje

Další zprávy