Roboti vám přinesou novou práci, o místo připraví jen někoho. Projděte si, koho firmy hledají

Iva Špačková Iva Špačková
22. 3. 2018 6:54
Zaváděním strojů do výroby chtějí firmy jednak zvýšit výkon a omezit chyby, jednak nahradit chybějící pracovníky. Ačkoliv to na první pohled vypadá, že roboti berou lidem práci, praxe je jiná. Podívejte se na výzkum náborové firmy ManpowerGroup, který ukazuje, v jakých oborech budou firmy v následujících dvou letech díky digitalizaci nabírat či propouštět nejvíce a jaké znalosti a dovednosti si budou cenit.
Foto: Hamé

Česká republika

V České republice zatím spolupráce podniků, vlády, municipalit a univerzit na přeškolení lidí ve větším měřítku chybí, ale jednotlivé firmy se o to pokoušejí samy. "Je to vždy iniciativa firem a jejich osvícených personalistů, kterým dokážou podnikoví manažeři naslouchat," říká Rezlerová.

Zkušenosti s přeškolením pracovníků na nové pozice má například potravinářská firma Hamé, která stávající pracovníky závodu v Kunovicích (paštiky, kojenecké výživy) přeškolovala na operátory robotizovaných linek. "Nedostatek lidí nás nutí modernizovat linky. Zaměstnance však kvůli tomu nepropouštíme, naopak získávají nové pozice a můžeme je využít na jiné práce," říká její mluvčí Petr Kopáček.

Aby ze systému přeškolení prosperoval celý region, je podle Rezlerové potřeba do něj zapojit vedle firem také vládu, univerzity a minicipality a vysvětlit společnostem, že místo přetahování kvalifikovaných zaměstnanců je lepší si vyškolit nové. "Firmy pochopily, že přetahování je nákladné a vyčerpávající a že bude lepší postavit školicí centrum a vychovat si nové pracovníky. Prospěch z toho pak měli všichni, protože získali zcela nové lidi. Pomohlo to i zaměstnancům a celému regionu," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy