Pracovní trh se dál napíná. Nezaměstnanost klesá a sháňka po lidech zesiluje

Iva Špačková Iva Špačková
Aktualizováno 8. 3. 2018 10:19
Řada nezaměstnaných se v únoru zkrátila o více než 8000 lidí a naopak fronta volných míst se natáhla o více než 8500. Nezaměstnaných je tak nyní skoro tolik, kolik by jich firmy potřebovaly získat, aby stíhaly uspokojovat zakázky.
Úřad práce. Ilustrační foto
Úřad práce. Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Český pracovní trh se opět více napnul. Nezaměstnanost klesla na 3,7 procenta z lednových 3,9 procenta a počet nezaměstnaných se snížil na téměř 280 900 osob. To je pro únor nejnižší číslo od roku 1997 (metodika výpočtu se však měnila).

Další rekord si připsal také ukazatel volných pracovních míst, který se zvedl proti lednu o 3,7 procenta na téměř 240 000 pozic. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR.

Foto: MPSV

Výrazný posun obou ukazatelů je pozoruhodný také tím, že nastal v únoru, kdy trh práce ještě obyčejně pospává, protože se pro něj ještě nerozběhla příznivá sezonnost.

"Dnešní čísla ukazují, že i na začátku roku ekonomika roste a potřebuje zaměstnávat stále více lidí. Potvrzuje to, že situace na trhu práce je extrémně napjatá," říká ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Jak moc je ekonomika napnutá, podle něj ukážou i zítřejší statistiky průměrné mzdy za závěrečné čtvrtletí loňského roku. Analytici očekávají, že průměrná mzda i díky zvýšení platů ve státní sféře stoupne a začne dělat některým podnikům kvůli růstu mzdových nákladů potíže s konkurenceschopností. 

Ekonomové hovoří o napjaté situaci proto, že počet volných míst ku počtu nezaměstnaných se blíží poměru 1:1, který je signálem toho, že tuzemská ekonomika se blíží svým limitům a začíná se přehřívat.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek dokonce připouští, že při zachování současných trendů se zřejmě již v dubnu nebo květnu stane Česko první zemí Evropy, kde bude počet volných pracovních míst vyšší než počet nezaměstnaných. V současnosti na jedno volné místo připadá 1,2 uchazeče o zaměstnání.

"Únor nicméně přinesl také výrazné signály, že má další pokles nezaměstnanosti své limity. Meziroční pokles o 100 tisíc, pozorovaný v prosinci a v lednu, je minulostí. Podíl nezaměstnaných bude v dalších měsících konvergovat k tříprocentní hranici, pod ní se ale systematicky nedostane," konstatuje Sobíšek.

Podniky podle něj budou muset častěji řešit svou poptávku po pracovnících náborem v zahraničí nebo budou muset hledat cesty ke zvýšení produktivity, aby tlak na cenovou konkurenceschopnost ustály.

Nejvíce nezaměstnaných zaznamenaly úřady práce v okrese Karviná (7,8 %), kde na jedno volné pracovní místo připadá 7,7 uchazeče. Naopak nejkratší seznam nezaměstnaných evidovala Praha-východ, kde míra nezaměstnanosti dosáhla 1,3 procenta.

Foto: MPSV
 

Právě se děje

Další zprávy