Nebojte se říci o lepší mzdu, firmy na to mají. Šéf odborů radil čtenářům on-line

Iva Špačková Iva Špačková
Aktualizováno 9. 3. 2018 12:02
České ekonomice se daří a lidem díky tomu stoupají i mzdy. Bez tlaku odborů by to však podniky v tak velké míře nedělaly, je přesvědčen šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Lidé musí být odvážní a bojovat o růst mezd sami. "Chytat hada cizíma ruka" podle Středuly, který byl hostem pátečního on-line rozhovoru Aktuálně.cz, nefunguje.
Online rozhovor s šéfem odborářů ČMKOS Josefem Středulou
Rozhovor skončil
Přečíst si rozhovor

Praha - Mzdová úroveň se v Česku zlepšuje. Čerstvá čísla statistiků ukázala, že průměrné výdělky meziročně stouply o osm procent a poprvé v historii překonaly hranici 30 tisíc korun.

Josef Středula, šéf ČMKOS
Autor fotografie: ČMKOS

Josef Středula, šéf ČMKOS

  • Narodil se v roce 1967.
  • Vystudoval Střední průmyslovou školu v Opavě, hned po studiu nastoupil do Vítkovických železáren, kde pracoval v technických profesích.
  • Po listopadu 1989 se podílel na vzniku nových odborů. V odborových funkcích působí od února 1990.
  • V roce 1993 byl zvolen místopředsedou OS KOVO a v roce 2005 se stal jeho předsedou.
  • V dubnu 2014 stanul v čele největší odborové centrály Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).
  • Dlouhodobě aktivně působí v nejrůznějších  pracovních týmech tripartity - RHSD.
  • Je členem Řídícího výboru Evropské odborové konfederace.
  • Rád fotografuje, lyžuje, poslouchá hudbu a s oblibou ke své práci využívá Facebook a Twitter. 

Nahrává tomu příznivý vývoj české ekonomiky, nízká nezaměstnanost a velký počet volných míst, na která se nedaří firmám najít vhodné zaměstnance. Podle šéfa největší odborářské organizace v zemi Josefa Středuly by však tato fakta sama o sobě bez tlaku odborů a samotných pracovníků k růstu výdělků nevedla.

"Jsem přesvědčen, že právě naše kampaň Konec levné práce ukazuje cestu nebát se říci si o vyšší mzdu, spojit se v zájmu prosazení lepších životních a pracovních podmínek, být solidární s požadavky druhých a udělat něco pro sebe a pro lepší život," hlásá Středula.

Ačkoliv mzdy rostou rychlým tempem, podle Středuly to zatím není dostatečné. "Nemůžeme se uspokojit, protože rozdíl mezi českými mzdami a mzdami ve vyspělejších zemích je stále ještě zásadní," uvádí odborář.

Šéf odborářů Středula se nebojí ani toho, že by lidem kvůli tlaku na růst mezd hrozilo propuštění. Na dotaz čtenáře, zda nehrozí, že se trh přepálí, firmy nebudou schopny přidat svým zaměstnanců a začnou proto propouštět, odpověděl, že to u většiny společností nehrozí.

"Nemusíte se obávat, že by současný růst mezd v současné ekonomické situaci ČR nějak ohrožoval. Drtivá většina firem působících v ČR tvoří enormní hospodářský výsledek a v této situaci je velmi žádoucí, aby část přidané hodnoty, kterou tyto firmy vytvářejí, zůstala v rukou zaměstnanců prostřednictvím mezd," uvedl Středula.

Upozorňuje však na to, že aby se situace zaměstnanců zlepšila, musí se do toho zapojit osobně lidi uvnitř firmy. Reptat a nic nedělat k ničemu nepovede. "Cíle lepších mezd se nedá dosáhnout prostřednictvím principu chytat hada cizíma rukama. Těším se na spolupráci," odpověděl Středula na dotaz čtenáře, který se ptal, kdy odbory konečně přestanou "kecat" a začnou něco dělat.

V on-line chatu odpovídal Středula také na příklad na to, jaký je rozdíl při vyjednávání o mzdách mezi Českou republikou a Německem či jak by měly firmy přistupovat k odměňování cizinců, zaměstnávání agenturních pracovníků či vyjednávání o mzdách ve firmách vlastněných zahraničními majiteli.

Online rozhovor s šéfem odborářů ČMKOS Josefem Středulou

Rozhovor skončil
9. 3. 2018
Ptá se: Václav K.

Budete bojovat za platy státních zaměstnanců? (policistů)

Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Josef Středula

Ano, rozhodně budeme bojovat za zvýšení platů jako v uplynulých letech.

9. 3. 2018
Ptá se: Michal

Dobrý den pane Středulo,

jak se z Vašeho pohledu dá řešit určitá neochota, někdy možná i blokování vzniku a fungování odborů v určitých nadnárodních zahraničních firmách podnikajících v ČR? Bohužel, zdaleka ne všude se daří odborovým svazům, pokud vůbec existují, tak úspěšně jako třeba ve Škodě auto a dalších. Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Josef Středula

Je tragické, že jediné ústavní právo, a to právo na sdružování, je v praxi velmi často různými metodami potlačováno. Nezbývá tak nic jiného, než se za to právo s příslušným zaměstnavatelem utkat. Doporučuji však nekonat sám, ale s podporu příslušného odborového svazu. Ti už ví, jakým způsobem dále postupovat. Rozhodně můžete počítat při takové aktivitě zaměstnavatele s naší podporou a pomocí.

9. 3. 2018
Ptá se: Marcela

Dobrý den, chci se zeptat. Všude slyším, jak se přidává, ale mně firma tři roky plat nezvedla a většině mých kolegů také ne. Je to v pořádku, nebo se máme nějak ozvat? Děkuji.

Odpovídá: Josef Středula

Ozvěte se! Jak se máte ozvat? Založte odborovou organizaci a začněte kolektivně vyjednávat. Mnoho vašich kolegů tak již učinilo (jen za rok 2017 vstoupilo do odborových svazů v rámci ČMKOS více než 13.500 nových členů) a tam, kde vyjednáváme kolektivní smlouvu, mají zaměstnanci v průměru o 46.000 ročně více a pracovní dobu mají o více jak5 dnů kratší.

9. 3. 2018
Ptá se: Eli

Dobrý den.
Sleduji všechny vaše pořady i vaše stranky na fb.Libi se mi Vaše názory ,ale bohužel odbory takto nefunguji,a lide třeba v naší firmě z odborů odcházejí.Řekli jsme si o vyšší platy,dokonce se psalo i majitelům v angl.jazyce a drobný co přidali? To byl spíš výsměch všem poctivým lidem co v gumarenstvi pracuji celý život.Po přidání zrovna dnes na účtu s jednim přesčasem na 3 směny 16100.Nejsou lidi? ani nebudou.Oni to za tyto peníze nechtějí dělat ani ukrajinci.Prý je to málo jak za to můžete žít?.Pár jich u nas je i když většina odešla,jen jim agentura platí vic než nám.Predseda odborů echo pri Rubena -Sico Náchod?Prý by do stávkové pohotovosti nešel.Tak jak vše vyřešit??Dvakrat za rok dárek Nějaká masáž?-To pro nas neni tak důležité.Když si na to vydělám,tak si to rádi zaplatíme sami.Zvýšení průměrné mzdy?Kdo ji bere za mne?Dělám vice jak 30 let na 3 směny litat kolem lisu a jiné těžké práce v gumarenstvi za almužnu a neschopenka na.kterou už po tech letech obcas narok 7800 kc.Na pracaku maji se socialem vic a jsou v klidu zdravý vyspinkany do růžová.Zavitejte někdy i do těchto končin.Uvidite tu aroganci prý mame dost.

Odpovídá: Josef Středula

O tom jaké kroky činí odborová organizace rozhodují členové, to znamená, že i vy. Není to tak dlouho, kdy jsem měl možnost se podílet na přípravě a realizaci stávky ve firmě Mitas Zlín. Myslím si, že je to i o odvaze. Na víc to je organizace, která působí u stejného odborového svazu. Takže věřím, že i příklady mohou inspirovat. Jsem připraven vás i osobně podpořit. Je to na vás.

9. 3. 2018
Ptá se: Jan Novák

Zajímalo by mě, jak je možné, že ve státní firmě ( česká pošta ) jsou tak mizerné mzdy. Neměla by firma být dotována státem , nebo odbory v této organizaci nejsou schopny vyjednat pro zaměstnance adekvátní mzdu ? Pokud se něco nezmění půjde tato firma do kopru. Díky za odpověď , Novák.

Odpovídá: Josef Středula

Situace v České poště nemá jen jednu příčinu. Česká pošta není komerční subjekt, ale subjekt poskytující veřejnou službu. Což např. znamená udržování poštovních poboček
prakticky takřka ve všech obcích. Tomu se říká universální služba. Stát však za tuto službu musí platit. Což se však v minulosti nedělo. Navíc tato částka neodpovídá skutečným nákladům.
Následně potom ČP hledá zdroje a jedna z možností byla nalezena v níži mezd zaměstnanců. Věříme, že vláda bude i na základě diskuse s odbory bude řešit.

9. 3. 2018
Ptá se: Filip

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda vidíte šanci na růst mezd a jak vysokou na pozici odborných prodejců - tzn. lidí, kteří o zboží musí mnohé znát, nikoliv "pokladních či podavačů" - příkladem budiž prodejci sportovních potřeb, elektroniky či další techniky. Díky za odpověď.

Odpovídá: Josef Středula

Souhlasím s vámi, že řada profesí je mnohem náročnější než se veřejnosti může zdát. Problematika prodejců a jejich kvalifikace je pro nás odbory velmi důležitá.
Doporučuji porovnat vaši aktuální profesi s Národní soustavou kvalifikací a následně porovnat toto ohodnocení s Informačním systémem průměrného výdělku (www.ISPV.cz).
To znamená, že nejen že vidím šanci nárůstu vaší mzdy, ale s ohledem na odbornost o které píšete, jako nutnost. Musí být rozdíl mezi kvalifikovanou a méně kvalifikovanou prací.

9. 3. 2018
Ptá se: Ivona

Dobrý den, ráda bych se zeptala o kolik si může říct asistentka ředitele ve zlínském kraji ve středním podniku? Tato práce se mi zdá dost podhodnocená, dávno to už není o vaření kafíček. Prakticky přebírá dost z agendy ředitele. Děkuji moc za odpověď Ivona

Odpovídá: Josef Středula

Už i tento váš pocit vypovídá, že jste si vědoma, že vaše práce není adekvátně ohodnocená. Zcela jistě to porovnáváte s obdobnými profesemi a jejich náplní.
I to je významné měřítko pro váš případný požadavek na růst vaší mzdy. Samozřejmě nemohu posuzovat vaše konkrétní zařazení, ale věřím, že vy si vaší práce vážíte, víc než je vaše aktuální ohodnocení. Doporučuji vám o tomto vašem přesvědčení jednat s vaším nadřízeným, pokud nejste odborově organizovaná. Pokud jste, obraťte se na příslušnou odborovou organizaci.

9. 3. 2018
Ptá se: Martin Kratochvil

Dobrý den,
konečně jsme se po zhruba 25 letech dočkali toho, že některé zlodejske firmy nemůžou vykořisťovat zaměstnance větami typu dělej přesčasy, dělej za ty peníze, protože za branou čeká dalších 20 lidí na tvoje místo.Čím si vysvětlujete vzniklou situaci? Co to nejvíce ovlivnilo? Vládou to neni, protože stejný pokles nezaměstnanosti je i v Polsku ci Slovensku.

Odpovídá: Josef Středula

Lépe než mimo ČR se podívejme do ČR. V minulosti byl v ČR také hospodářský růst, ale o tématu výše, resp. níže českých mezd, se mnoho nehovořilo.
Hovořit se významně začalo poté, co jsme jako odbory odstartovaly kampaň Konec levné práce a zároveň došlo a stále dochází k hospodářskému růstu
a doprovázejícího snižování nezaměstnanosti. Nemůžeme se však uspokojit, protože rozdíl mezi českými mzdami a mzdami ve vyspělejších zemích je stále ještě zásadní.

9. 3. 2018
Ptá se: Jan Hora

Pane Středulo, myslíte si opravdu, že plat učitele na ZŠ, SŠ kolem 50 tisíc je odpovídající? Jejich výsledky ve vzdělávání jsou žalostné, navíc 40 dnů řádné dovolené + další volno o jarních, pololetních, velikonočních, vánočních, ....prázdninách, k tomu 3 dny ředitelského volna ročně, atd. Vzhledem k odpracovaným hodinám max. 23 hodin týdně si myslím, že je to luxusní plat. Plat aspoň 50 tisíc by si zasloužili VŠ učitelé, kteří vědecky pracují a musí být na vysoké odborné úrovni. Práci učitele SŠ jsem vykonával, tak vím jak to ve školství chodí. Málo kdo odejde jinam, tolik volna by nikde neměl.

Odpovídá: Josef Středula

Z vašeho textu lze vypozorovat, že si myslíte, že toto je nějaký luxusní příjem. V tom případě vám doporučuji, abyste se stal alespoň na půl roku učitelem, na kterémkoli stupni .
Otázka přece ale nezní tak, že by se někomu měla mzda snižovat, ale naopak. Problémem je také finanční situace ve VŠ , a to nejen u pedagogických fakult.

9. 3. 2018
Ptá se: Petr Dvořák

Dobry den,jiste jste zaznamenal nedavnou masivni stavku v Nemecku kdy asi cca 100 podniku,celkem okolo 200000tis.zamestancu dosahlo po tydnu splneni podminek ktere pozadovali,jsou to podminky jak z jineho vesmiru proti CR.Jak to ze vy vzdy tvrdite ze stavka je az posledni reseni,za cca 10 let co situaci sleduji se v prave ve zminovanem Nemecku stavkuje pravidelne ve vsech odvetvich a prave to je duvod ze maji trikrat takove platy,reci kapitanu prumyslu o tom ze pokladni v Lidlu ma tady nizssi produktivitu prace jsou lzi,ta Nemecka nekmita rychleji rukama,prave naopak.Tak se ptam jak to ze neustale branite ne prava zamestnancu a netlacite na to aby se stavkovalo a aby mzdy diky tomu sly nahoru ale naopak volate po smiru ktery nic neresi,mzdy naprosto neodpovidaji produktivite CR.Sam jsem zamestnancem DPP jako ridic autobusu a vim ze vedeni na nic jineho nez stavku neuslysi,naopak se ted snazi dorovnat tragicke podstavy ridicu Ukrajinci kterych je uz v kurzech 70,az tito nastoupi vyssich mezd se uz nedomuzem,a jiste vite ze mrs.Bures v tichosti navysil pocet prac.povoleni na jednou tolik tzn 20tis.
Dekuji za odpoved Dvorak

Odpovídá: Josef Středula

Hlavní rozdíl mezi českým a německým systémem je v tom, že v Německu je uplatňován tzv. princip spolurozhodování. To znamená, že ve firmách, které jsou významné pro německé hospodářství, je v dozorčí radě 50 % zástupců zaměstnanců. To znamená, že prakticky o všem významném ve firmě rozhodují. Taková situace zatím v ČR není, i když to odbory dlouhodobě požadují. Ve vztahu ke stávkám je nutno poznamenat, že se stávkám v žádném případě nebráníme. Nutná však je jednoznačná podpora zaměstnanců a zajištění její legálnosti. Věřím, že i vy chápete, že nejhorší stávka je stávka prohraná. Také bych vás rád ujistil, že ČMKOS je dlouhodobě proti zneužívání cizinců na českém trhu práce prostřednictvím nižších mezd než pro české zaměstnance.

9. 3. 2018
Ptá se: Jiří Vaňáček

Proč nebývá zmíněno, že uváděný nástupní plat v Lidlu je lží, jelikož firma poskytuje pouze tzv. zkrácené úvazky? Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Josef Středula

Je však také pravdou, že mzda ve výši cca 28.000 za plný fond pracovní doby patří v této oblasti obchodu mezi nejvyšší. Osobně bych postupoval tak, že bych tlačil firmu do plných úvazků.

9. 3. 2018
Ptá se: Stefan

Dobrý den,
kdy konečně odbory v české republice přestanou pouze kecat a začnou něco pořádně dělat? Kdy začnete organizovat stávky tak, aby to začalo fungovat? Jako turistu mi sice neustálé stávky v Německu vadí, ale jako člověk musím ocenit, že díky nim je Německo tam, kde je. A mimochodem, v loňském roce (2017) byla česká průměrná mzda téměř stejně daleko od německé (v násobku) Jako v roce 2011... v letech mezi se nám Německo vzdalovalo... To lze považovat za těžkou ostudu, nikoliv za úspěch.

Odpovídá: Josef Středula

Milý Štefane, věci se budou měnit také tehdy, kdy i vy se stanete členem odborů a budete své spolupracovníky podporovat v úsilí za lepší mzdy. Možná se vám zdá, že je to málo, ale bez společného postupu nelze dosáhnout více. Cíle lepších mezd se nedá dosáhnout prostřednictvím principu chytat hada cizíma rukama. Těším se na spolupráci.

9. 3. 2018
Ptá se: Jarda

Mluvíte tady o firmách,ale né určitě o těch,které vlastní zahraniční majitelé.A těch je v česku myslím velice dost.Zahraniční majitel řekne,že klidně firmu odstěhuje do ruska,či rumunska a nemíní se bavit o navýšení platu.Dělám ve firmě už víc jak 21 roků a nedosáhnu ani na 100 kč na hodinu.Takových je tady většina.
Děkuji za odpověď

Odpovídá: Josef Středula

Vzhledem k tomu, že nevím o jakou konkrétní firmu a z jaké země se jedná, vám mohu dát pouze všeobecnou odpověď. V případě, kdyby u této firmy působily odbory, tak bych se obrátil na jejich mateřskou společnost a zástupce zaměstnanců v ní. Požádal bych je o objektivizaci informací o ekonomické situaci dceřiné firmy v ČR, a pokud by byla dobrá, tak bych požadavek podpořil např. demonstrací za zvýšení mezd za účasti novinářů. Zprávu o této revoltě bych poslal také do země původu firmy a informoval jejich zastupitelský úřad v ČR. Další kroky bych s dovolením neformuloval.

9. 3. 2018
Ptá se: Richard

Dobrý den, je reálné v dohledné době nějaké zásadní zvedání minimální mzdy? Jsem přesvědčen, že je to jediná možnost, jak začít dohánět západ, s minimální mzdou by logicky byly nuceny růst mzdy všechny. Ptám se jako pracovník ostrahy, která má snad nejmenší mzdy vůbec, přestože je to velmi zodpovědná práce, i když si hodně lidí myslí, že je to nějaká zašívárna.

Odpovídá: Josef Středula

ČMKOS zveřejní příští týden požadavek na růst minimální mzdy pro rok 2019. Už přibližně 20 let nás zde zejména někteří zaměstnavatelé a také někteří politici straší, že růst minimální mzdy zvýší nezaměstnanost. Po těchto dvaceti letech a zejména po velmi dynamickému zvyšování minimální mzdy za poslední č roky, máme tady zřejmě zázrakem nejnižší nezaměstnanost ze všech zemí EU. Pravděpodobně udělali ve svých úvahách chybu. Úroveň minimální mzdy nedosahuje v ČR hodnoty, kde bychom se měli čehokoliv bát.

9. 3. 2018
Ptá se: Milan

Nemyslíte si, že Češi se obecně bojí říci o vyšší mzdu? Že je tady zakořeněný strach z odmítnutí? Že nedokážeme jasně artikulovat a hlavně zdůvodnit, proč by nám měl někdo zvýšit plat? Nejde je zvedat přece plošně, protože oni mají víc a těmhle to taky zvedli. Záleží na výkonu jedince.
Dále bych Vám chtěl poděkovat za Vaši práci. Nejsem úplně odborový fanda, ale jsem pro, aby si lidé mohli dovolit více a aby byli adekvátně ohodnoceni. Líbí se mi Váš styl! Držte se. M

Odpovídá: Josef Středula

Moc děkuji za vaši velmi milou podporu a mohu vás ujistit, že se snažíme změnit přesně to, na co se ptáte.
Jsem přesvědčen, že právě naše kampaň Konec levné práce ukazuje cestu nebát se říci si o vyšší mzdu,
spojit se v zájmu prosazení lepších životních a pracovních podmínek, být solidární s požadavky druhých
a udělat něco pro sebe a pro lepší život. Není to málo, ale máme zkušenost, že to jde. Přeji vám hodně štěstí
a nejen dobrou mzdu.

9. 3. 2018
Ptá se: Martin

Kolik jsi mám říct když jsem jako svářeč,montér z 20letou praxí. Tady na Ostravsku dávají firmy na hodinu od 120-150kč na hodinu hrubého. Je to podle mého názoru málo. Chtěl bych radu jak na to.abychom už konečně tady měli větší platy a lepší podmínky jako jsou třeba v kraji na Liberecku,Kralovohradecku,Brněnsku a jaky je důvod,ze tady na Ostravsku firmy pořád drží ty mzdy dole,když pracujem stejně jak v jiných krajích. Děkuji za odpověd.

Odpovídá: Josef Středula

Je nutné, abyste se bránili. A možností není mnoho. ta hlavní, kterou vám doporučuji, je prostřednictvím kolektivního vyjednávání a vaší podpory těm, kteří budou vyjednávat. Další méně
atraktivní je vyjednávat osobně. To je však velmi náročné a musíte si všechny vaše argumenty připravit. Nemám rád doporučení typu - přestěhujte se apod. To může říct pouze ten, který má velmi velké zdroje finančních prostředků. To se řadového zaměstnance zpravidla netýká.

9. 3. 2018
Ptá se: Petr

Dobrý den, hodláte nějak řešit problém zaměstnávání přes personální agentury? Parazitují na zaměstnancích, jejich mzdách a ještě jim častou berou výhody práce na hlavní pracovní poměr, oproti kmenovým zaměstnancům mají nesrovnatelně horší podmínky....

Odpovídá: Josef Středula

ČMKOS požadovala spolurozhodovací kompetenci odborů při umísťování agentur práce do firem. Zaměstnavatelé nejdříve souhlasili a podpořili takovou změnu ZP , ale následně se postavili proti. My tento požadavek budeme nadále prosazovat, protože jej ze stejných důvodů považujeme za jediný správný

9. 3. 2018
Ptá se: Petr Novák

Dobrý den,

chtěl bych jenom reagovat na vaši odpověď, že byste Lidl tlačil do plných úvazků. V ČR máme ale přece zcela opačný problém. Nedostatek částečných úvazků pro makty s dětmi, důchodce, kteří by chtěli ještě pracovat, studenty, atd. Nebylo by tohle spíš kontraproduktivní?

Odpovídá: Josef Středula

Důležité je, aby ti, kteří mají zájem o plný úvazek, nebyli nuceni do kratších. Souhlasím s vámi, že v ekonomice jsou potřebné i kratší úvazky. Tyto však nesmí být zneužívány napři pro různé formy řetězení, snižování odměny, neumožnění léčby nemocí apod.

9. 3. 2018
Ptá se: Zdeněk Brodský

Vím,že jste někde prohlásil,že si nevezmete na triko,aby se kvůli nedostatku pracovníků někde zavřela výroba,provoz atd.a že nechcete brojit proti přílivu cizinců.Ale není těch cizáků tady příliš.Kde jaká agentura si sem valí koho chce a naši podnikatelé doslova na cizince čekají viz.např mzdy u nás v okrese,kde v nabídkách práce každý uvádí,že je ochoten zaměstnat cizince a platy tomu odpovídají.Např.vykuk- majitel kamenolomu v Pavlově přijímá zaměstnance,kde přímo v inzerátu uvádí,že se jedná o fyzicky namáhavou práci a plat nabízí 13000kč,další staveb.firma Kafka(mimochodem 2x zkrachovalá firma,kde majitel dluží svým bývalým zaměstnancům mzdy)přijímá zedníky za plat 17-19000 je tohle normální.Přitom nedodržuje vůbec zákoník práce,kdy u něj děláte od rána do večera 7dní v týdnu.Měl by jste více zdůrazňovat,že je to tato vláda pod vedením Babiše,která sem cizince naváží a přitom když je vám padesát a více už vás už nikdo zaměstnat nechce.Dále by jste jako odbory měly jednat o zastropování agenturních pracovníků ve firmách a v ní počtu možných cizinců.Dále zavřít ústa lhářům co si vymýšlí,že učitel,zdrav.sestra a policista berou méně než kde jaký skladník či prodavač v LIdlu.I bývalý ministr vnitra Chovanec takto vědomě lhal o skladnících versus policistech,přitom správně by to tak mělo být,že zaměstnanci kteří vytvářejí hodnoty,nemají ruce dozadu,by si měli vydělat více než zaměstnanci v přezaměstnaném státním sektoru.

Odpovídá: Josef Středula

Ve vztahu k cizincům říkáme dlouhodobě, že mnozí zaměstnavatelé se k nim v žádném případě nechovají dobře.
Nabízejí nižší mzdu, a to mnohdy z důvodu spekulace, aby se na toto místo nepřihlásil český zaměstnanec, protože
za tak nízkou mzdu nemůže slušně žít, natož uživit rodinu. Myslíme si, že firmy by měly spíše zavádět inovativní
technologie, než je nahrazovat levnou prací. Levná práce není pro nás cesta do budoucna. Problematika agenturních zaměstnanců je velmi vážná. Otázkou však je, zda a co chtějí politici s tímto problémem udělat. Došlo za minulé vlády k určitým úpravám, my jsme však požadovali právo na spolurozhodování při umisťování agenturních zaměstnanců. Pokud víte o skutečném porušování ZP a nejste členem odborů, obraťte se s důvěrou na Státní úřad inspekce práce (www.SUIP.cz). Pokud jste členem odborů, informujte neprodleně příslušnou odborovou organizaci aby mohla činit adekvátní kroky.

9. 3. 2018
Ptá se: robert

Zdravím,
kde je podle Vás hranice přijatelnosti růstu platu? (bavme se klidně o průměru)
mě to přijde někdy přitažené za vlasy. Každý se srovnává s Německem ale o nákladech zaměstnavatelů nechce nikdo slyšet. (jsem zaměstnanec) Osobně si myslím, vynecháme li podniky typu Škoda Auto, ČEZ apod, že většina firem nebude schopna udržet pracovní místa v ČR a rostoucími náklady na mzdy. Co pak až nebude kde pracovat? bude růst platů stále tak důležitý? já neříkám aby platy nerostly ale ne tímto tempem.
Díky za názor Robert

Odpovídá: Josef Středula

Nemusíte se obávat, že by současný růst mezd v současné ekonomické situaci ČR nějak ohrožoval, to o čem píšete. Drtivá většina firem působících v ČR tvoří enormní hospodářský výsledek a v této situaci je velmi žádoucí, aby část přidané hodnoty, kterou tyto firmy vytvářejí, zůstala v rukou zaměstnanců prostřednictvím mezd.

Na závěr bych rád tímto všem dotazujícím se poděkoval za zájem o tak vážné téma a věřím, že redakce Aktuálně.cz bude v tomto tématu pokračovat. Nízké mzdy by neměly být již cílem České republiky, protože dokazujeme , že umíme stejně dobře a stejně kvalitně pracovat a nejsme již ochotni tak konat za neadekvátních mzdových a platových podmínek. Přeji vám všem příjemný nejen dnešní den.

 

Právě se děje

Další zprávy