Česko se pyšní moderními vědeckými centry. Podívejte se, kde najdeme světovou špičku

Kateřina Vítková Kateřina Vítková
31. 8. 2019 13:03
I v Česku existují špičková vědecká pracoviště evropské či dokonce světové úrovně, řada z nich vznikla teprve nedávno. Obřím objemem peněz na ně přispěla hlavně Evropská unie. Například v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace v období 2007 až 2013 vznikla nebo prošla rozsáhlou modernizací velká česká výzkumná pracoviště zvaná jako Evropská centra excelence. Mají nejmodernější technologie a pracují v nich mezinárodní výzkumné týmy. Podívejte se, kde se v Česku dělá špičková věda.
Foto: Intersucho.cz

CzechGlobe - Ústav výzkumu globální změny

  • O co jde:

Ústav výzkumu globální změny Akademie věd České republiky se nachází v Brně. Zaměřuje se na globální změny, jejich příčiny i dopady na klima, atmosféru, ekosystémy a socioekonomické systémy. CzechGlobe má k dispozici mimo jiné atmosférickou stanici, síť ekosystémových stanic nebo leteckou laboratoř pro pořizování a zpracovávání leteckých a satelitních dat a laboratoř rostlin.

  • K čemu slouží:

Výzkumníci v CzechGlobe se věnují předpovědi klimatu v regionech, společenským dopadům globálních změn nebo třeba dynamice pohybu skleníkových plynů či uhlíkového cyklu a možnostem snižování oxidu uhličitého v atmosféře. V současnosti je velkým tématem jejich výzkumu například sucho, jeho předpověď a dopady, v této souvislosti CzechGlobe v rámci projektu Intersucho spolu s brněnskou Mendelovou univerzitou a Státním pozemkovým úřadem provozuje stejnojmenný portál a snaží se pomoci zemědělcům při eliminaci dopadů sucha.

V rámci projektu UrbanAdapt se pak výzkumníci věnují společenským rozměrům globální změny a jak se s jejími dopady vyrovnat. Sem lze zahrnout třeba myšlenku tzv. chytrých měst s nízkou spotřebou energie a dostatkem zeleně.

  • Peníze z EU:

Ústav systémové biologie a ekologie AV ČR získal z Evropského fondu regionálního rozvoje na centrum CzechGlobe příspěvek ve výši skoro 600 milionů korun, dalších zhruba 97 milionů přispěl stát.

 

Právě se děje

Další zprávy