Česko se pyšní moderními vědeckými centry. Podívejte se, kde najdeme světovou špičku

Kateřina Vítková Kateřina Vítková
31. 8. 2019 13:03
I v Česku existují špičková vědecká pracoviště evropské či dokonce světové úrovně, řada z nich vznikla teprve nedávno. Obřím objemem peněz na ně přispěla hlavně Evropská unie. Například v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace v období 2007 až 2013 vznikla nebo prošla rozsáhlou modernizací velká česká výzkumná pracoviště zvaná jako Evropská centra excelence. Mají nejmodernější technologie a pracují v nich mezinárodní výzkumné týmy. Podívejte se, kde se v Česku dělá špičková věda.
Centrum excelence Telč.
Centrum excelence Telč. | Foto: ČTK

Centrum excelence Telč

  • O co jde:

Centrum Telč na Vysočině spadá pod Ústav teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd České republiky. Od ostatních Evropských center excelence v Česku se poněkud liší oblastí, které se věnuje, zabývá se totiž interdisciplinárním výzkumem kulturního dědictví.

Centrum má i další přesah, jeho cílem je mimo jiné zapojit poněkud opomíjený region Vysočiny do evropského výzkumného prostoru. Pracuje zde několik desítek lidí.

  • K čemu slouží:

Pracovníci v Telči zkoumají historické i moderní materiály a konstrukce, studují jejich životnost v konkrétních klimatických podmínkách a věnují se postupům, které životnost památek prodlužují. Například konzervačním materiálům nebo restaurátorským technologiím.

Výzkumníci mají k dispozici například unikátní větrný tunel, díky kterému dokážou nasimulovat vliv větru, generátor sněhu by pak v budoucnu měl být schopen simulovat například zatížení střech v zimním období a o různých parametrech. K dispozici je laboratoř radiografie a neutronografie nebo mobilní pracoviště.

  • Peníze z EU:

Projekt získal z Operačního programu EU Výzkum a vývoj pro inovace dotace ve výše 238,3 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy