Česko se pyšní moderními vědeckými centry. Podívejte se, kde najdeme světovou špičku

Kateřina Vítková Kateřina Vítková
31. 8. 2019 13:03
I v Česku existují špičková vědecká pracoviště evropské či dokonce světové úrovně, řada z nich vznikla teprve nedávno. Obřím objemem peněz na ně přispěla hlavně Evropská unie. Například v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace v období 2007 až 2013 vznikla nebo prošla rozsáhlou modernizací velká česká výzkumná pracoviště zvaná jako Evropská centra excelence. Mají nejmodernější technologie a pracují v nich mezinárodní výzkumné týmy. Podívejte se, kde se v Česku dělá špičková věda.
Laser Dolní Břežany
Laser Dolní Břežany | Foto: Tomáš Cetkovský

Superlaser v Dolních Břežanech

  • O co jde:

Laserové centrum Dolní Břežany (ELI Beamlines) v okrese Praha-západ funguje od roku 2015, v plném provozu je ale teprve od loňského roku, zaštiťuje ho Akademie věd ČR. Jak je ostatně patrné přímo z názvu, jedná se o vědecké výzkumné centrum zaměřené na laserovou techniku.

Loni zde spustili dva laserové systémy L1-Allegra a L3-HAPLS, na podzim dorazil další. Tak výkonných laserových systémů, jako je L3-HAPLS, je ve světě více, nikde ale nedokážou střílet pulzy tak rychle a tak dlouho, jako právě v centru kousek za Prahou.

  • K čemu slouží:

Laserový systém má stokrát větší výkon než všechny elektrárny v Česku. Vědcům do budoucna pomůže například ve výzkumu vesmíru, přímo v laboratořích mohou zkoumat i extrémní fyzikální jevy, simulovat třeba dění uvnitř hvězd a planet. Centrum má své místo i ve studiu léčby rakoviny, místní výzkum může do budoucna významně přispět třeba k vývoji kvalitních a levných protonových zdrojů k léčbě zhoubných nádorů.

  • Peníze z EU:

Jen stavba celého komplexu vyšla skoro na sedm miliard korun, 5,8 miliardy platí Evropská unie.

 

Právě se děje

Další zprávy