Česko se pyšní moderními vědeckými centry. Podívejte se, kde najdeme světovou špičku

Kateřina Vítková Kateřina Vítková
31. 8. 2019 13:03
I v Česku existují špičková vědecká pracoviště evropské či dokonce světové úrovně, řada z nich vznikla teprve nedávno. Obřím objemem peněz na ně přispěla hlavně Evropská unie. Například v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace v období 2007 až 2013 vznikla nebo prošla rozsáhlou modernizací velká česká výzkumná pracoviště zvaná jako Evropská centra excelence. Mají nejmodernější technologie a pracují v nich mezinárodní výzkumné týmy. Podívejte se, kde se v Česku dělá špičková věda.
SUSEN - experimentální hala v Plzni.
SUSEN - experimentální hala v Plzni. | Foto: ČTK

SUSEN aneb Udržitelná energetika v Řeži u Prahy

  • O co jde:

V rámci projektu Udržitelná energetika (Sustainable Energy - SUSEN), který před osmi lety schválila Evropská komise, vzniklo v Řeži u Prahy centrum pro výzkum technologie pro jadernou energetiku.

Projekt má zvýšit vědecký, výzkumný a vývojový potenciál Česka v této oblasti. Navržen byl přitom komplexně, v jeho rámci vědci studují jak vlastnosti dnes využívaných materiálů, možnosti jeho likvidace nebo bezpečnosti stejně jako výstavbu provozu a prodlužování životnosti elektráren.

SUSEN postavilo Centrum výzkumu Řež, tedy dceřiná společnost ÚJV Řež. K tomu v Plzni vyrostl ve spolupráci se Západočeskou univerzitou areál pro testování materiálů.

  • K čemu slouží:

Vědci v centru v Řeži řeší například problémy, které souvisejí s prodlužováním životnosti stávajících reaktorů, a to až o několik desítek let. Věnují se i vývoji nových reaktorů, včetně těch tzv. čtvrté generace. V centru se zkoumá i bezpečnost elektráren. V objemných tlakových nádobách vědci dokážou například nasimulovat podmínky havárie.

  • Peníze z EU:

Na výstavbu centra SUSEN v Řeži přidala Evropská unie skrze své strukturální fondy 2,3 miliardy korun, Česko přidalo dalších 400 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy