Hlavně šetřit. Průzkum ukázal, jak hospodaří Češi v době krize a jak vidí budoucnost

Kuni Nguyenová Kuni Nguyenová
14. 4. 2020 6:15
Tým sociologa Daniela Prokopa sledoval dopad koronavirové krize na české domácnosti a to, jak na nečekané problémy reagují. Půlce domácností klesl příjem a 28 procent dotazovaných se obává o ztrátu práce, zejména v segmentu obchodu a služeb. Šestina lidí již má problém splácet své pravidelné výdaje, a dokonce zvažuje půjčku či prodej majetku. Podívejte se na výsledky průzkumu podrobněji.
Foto: PAQ Reseach

Aktuální problémy splácet závazky

Přestože i před krizí měly některé domácnosti problémy se splácením, nyní má problém splácet hypotéku nebo nájem už šest procent z nich, úvěr sedm procent a jiné pravidelné výdaje pak 12 procent domácností. 

Alespoň jeden z těchto problémů má šestina domácností. Nemusí se jednat jen o důsledek krize. Nicméně se ukazuje, že výrazně častěji mají tyto problémy ty domácnosti, které v důsledku epidemie a souvisejících opatření buď ztratily, práci nebo jim výrazněji klesl výdělek. Platí to tedy pro více než čtvrtinu OSVČ, samoživitelek a již před krizí chudých domácností.

Zhruba čtyři procenta dotázaných uvedla, že v rámci řešení krize zvažuje půjčky od bank a dalších společností. Sociolog Prokop ale varuje, že do budoucna mohou lidé spadnout do extrémních situací.

"To je zdánlivě malé číslo a kvůli statistické chybě se může pohybovat mezi dvěma a šesti procenty, ale počet těchto lidí se může rozšiřovat a jsou to ti, kteří mohou na půjčky hodně doplatit. Na to si musíme dát pozor - aby nám tady za chvíli nepřibylo dalších sto tisíc lidí v exekuci," míní Prokop.

 

Právě se děje

Další zprávy