Vypadají jako nástroj moderní doby. Přitom platební karty pamatují už víc než sto let

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
25. 11. 2018 7:28
Platební karty se v Česku zabydlely, podíl jejich transakcí každý rok prudce roste i v porovnání se světem. Kdy se nám ale vlastně poprvé dostaly do rukou? Kde a kdy platební karty vznikly? Podívali jsme se do jejich dlouhé historie.

V peněžence má alespoň jednu platební kartu 96 procent Čechů. A platí s ní stále častěji. Jde totiž o rychlý způsob úhrady a také přibývá míst, kde je možné s kartou platit.

Platební karty vypadají jako moderní vynález, pamatují ale více než sto let. První pokusy najdeme dokonce v 19. století v Americe.

Článek vznikl ve spolupráci s Pavlem Juříkem, autorem knihy Platební karty, Ilustrovaná historie placení.

Foto: American Express

American

Konec 50. let 20. století přinesl i další významné změny na trhu platebních karet v USA. Šlo především o projekty giganta na trhu cestovních šeků American Express a největší americké banky Bank of America.

První karty vydal American Express 1. října 1958. Byly vyrobeny z papíru a měly fialovou barvu, podobně jako tehdejší cestovní šeky American Express. 

Úspěch nové karty byl značný, již za první rok používalo platební karty American Express přes 253 000 klientů. Do konce roku 1960 se tento počet zvýšil na 750 tisíc, počet obchodních míst dosáhl 50 tisíc a obrat překročil 500 milionů USD.

Vážný problém však přinesla neznalost řízení úvěrového rizika, takže první 4 roky byl celý projekt ztrátový kvůli nespláceným úvěrům. American Express si najal George Waterse, později zvaného Father of the Card (otec karty). Ten změnil některé provozní postupy, zejména zvýšil tlak na neplatící klienty, a zvýšil roční poplatek za vydání karty na více než dvojnásobek. Zisk přinesly až roku 1962.

 

Právě se děje

Další zprávy