"Stavebko" vzniklo v Anglii v 18. století jako losovačka. Před 25 lety přišlo i k nám

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
21. 10. 2018 6:48
Stavební spoření, byť v různých podobách, je na evropském trhu dlouhých 243 let. Jako první s ním přišli v 18. století Angličané. Dnešní podobě se ale "stavebko" přiblížilo až na začátku 20. století, a to v Německu. V Česku se historie tohoto oblíbeného finančního produktu začala psát v roce 1993.  Přečtěte si nejdůležitější milníky stavebního spoření u nás i v zahraničí a prohlédněte si dobové snímky i obrázky starých letáků českých spořitelen. 
Historie stavebního spoření.
Historie stavebního spoření. | Foto: spořitelna Wüstenrot

Jak to začalo

Stavební spoření vzniklo v roce 1775 v anglickém Birminghamu. Nabídla ho spořitelna Ketley's Building Society. Ale jen svým členům. Princip byl jednoduchý. Na běžný dům musel tehdy člověk šetřit přibližně 10 let. Desítka členů spořitelny ale na jeden dům naspořila za jeden rok. A za další rok na další. Kdo zrovna na dům v daném roce dostane, se rozhodovalo losem.

Postupně vznikaly další podobné "spořitelny", které ovšem nefinancovaly pouze bydlení, ale také pomáhaly s podnikáním drobným řemeslníkům. Vzájemná spolupráce a pomoc byla jednou z mála možností, jak získat potřebné peníze. Způsob losování v rámci stavebního spoření přežíval celých 160 let.

FOTO: Snímek zachycuje losování v německém Wüstenrotu na začátku 20. století.

 

Právě se děje

Další zprávy