Vypadají jako nástroj moderní doby. Přitom platební karty pamatují už víc než sto let

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
25. 11. 2018 7:28
Platební karty se v Česku zabydlely, podíl jejich transakcí každý rok prudce roste i v porovnání se světem. Kdy se nám ale vlastně poprvé dostaly do rukou? Kde a kdy platební karty vznikly? Podívali jsme se do jejich dlouhé historie.

V peněžence má alespoň jednu platební kartu 96 procent Čechů. A platí s ní stále častěji. Jde totiž o rychlý způsob úhrady a také přibývá míst, kde je možné s kartou platit.

Platební karty vypadají jako moderní vynález, pamatují ale více než sto let. První pokusy najdeme dokonce v 19. století v Americe.

Článek vznikl ve spolupráci s Pavlem Juříkem, autorem knihy Platební karty, Ilustrovaná historie placení.

Foto: Pavel Juřík, Platební karty, Ilustrovaná historie placení

BankAmericard a milion uživatelů

Významným projektem se roku 1958 stala i kreditní karta BankAmericard. V té době největší banka USA Bank of America (než ji roku 1982 předhonila Citibank), sídlila v San Francisku, na pobřeží Pacifiku a již od 30. let byla vedoucí bankou v oblasti spotřebních úvěrů.

Karta sloužila k opakovanému čerpání úvěru. Banky tehdy neužívaly počítače, takže každá splátka úvěru i změna úrokové sazby nebo doby splácení se prováděly ručně a tedy i nákladně. Kreditní karta s možnosti splácení a opakovaného čerpání úvěru mohla bance ušetřit spoustu nákladů a zvýšit její příjmy z úroků a poplatků.

Karty Bank of America byly jako jedny z prvních na světě vyrobeny z plastu (PVC), jenž jim dával větší odolnost, lepší ochranu proti padělání a usnadňoval placení pomocí mechanických snímačů - imprinterů. Díky nim se pomocí kopírovacího papíru otiskly údaje vyražené reliéfním písmem na kartě a identifikačním štítku obchodníka na účtenku. Tím se odstranila většina chyb, které vznikaly při ručním opisování.

Pouhý rok po zavedení vlastnil BankAmericard 1 milion klientů a obrat dosáhl 75 milionů dolarů. Jenže se objevily problémy. Klienti nespláceli úvěry včas. Karty se staly středem zájmu podvodníků, kteří je odcizovali klientům a zneužívali je k menším platbám nebo vyráběli padělky.

A protože tehdy ještě nikdo neznal zločin spáchaný zneužitím kreditních karet, policii oznámení banky nezajímaly. Organizovaný zločin jásal, obchodníci ztráceli důvěru, vedení banky bylo alarmováno stížnostmi ze všech stran a stále vice se "červenajícím" účtem projektu.

Díky radikálním změnám (ověřování bonity žadatelů o kartu, vymáhání pohledávek) se BankAmericard podařilo dostat roku 1961 ze ztrát a dosáhnout dokonce zisku ve výši 179 tisíc dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy