Nošovický pivovar zažehnal "pivní krizi". Unikátní fotky dokumentují jeho vznik

Nošovický pivovar zažehnal "pivní krizi". Unikátní fotky dokumentují jeho vznik
Skelet výrobního objektu - varny - na snímku z roku 1967. Projektanti mohli při návrhu pivovaru hledat inspiraci na Slovensku, kde jich v padesátých až sedmdesátých letech vyrostlo hned několik.
Slavná socha boha Radegasta v beskydských Pustevnách, ke kterému se jméno pivovaru odkazuje, je dílem sochaře Albína Poláška. Na tomto snímku je zachycen při práci na plastice Strůjce svého osudu ve 30. letech 20. století., v níž vyjádřil své přesvědčení, že soud si naplňuje každý sám.
Při rozhodování, jaké jméno pivovar dostane, tu byl požadavek hlavně na to, aby šlo o krátký, jednoslovný a snadno vyslovitelný název v cizím jazyce, který má také vztah k Beskydám.
Socha boha Radegasta z roku 1930 v budoucnu předznamenala vznik stejnojmenného průmyslového pivovaru v Nošovicích. Na snímku je zachycena její instalace na vrcholu hory Radhošť v moravsko-slezských Beskydech v roce 1931.
Foto: Archiv pivovaru Radegast Nošovice / Asahibeer.cz
Dan Poláček Adéla Očenášková Dan Poláček, Adéla Očenášková
Aktualizováno 2. 12. 2023 15:39
Pinoš, Jantar či Nošovjan - i tak se mohl původně nazývat pivovar ležící v podhůří Beskyd ve Frýdecku-Místecku. V soutěži ale nakonec zvítězilo jiné jméno - Radegast odkazující k bájnému bohu pohostinství a obchodu. Nošovický pivovar si tento týden připomíná 105 let od narození Jaromíra Franzla, prvního sládka Radegastu. Podívejte se na historii podniku, který dnes patří pod Plzeňský Prazdroj.

 

Právě se děje

Další zprávy