Studie ukazuje, že nájmy v Praze dále rostou. Podívejte se, které čtvrti podražily

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 26. 10. 2019 9:58
Nájmy v Praze zdražují, a to značně nerovnoměrně. Ukázala to nová analýza bydlení, kterou pro českou metropoli vypracovala firma Deloitte. Zatímco v roce 2014 zde rostla průměrná výše nájmů tempem necelých tří procent ročně, o tři roky později to bylo čtyřikrát rychleji a loni zdražování zpomalilo na zhruba čtyři procenta. Nejrychleji přitom v poslední době rostly nájmy na pražských sídlištích.
Foto: Deloitte

Jak se meziročně měnila výše nájemného

Analýza Deloittu pro hlavní město Praha ukazuje, že v tempu růstu nájemného není příliš velký rozdíl mezi byty "levnějšími" a "dražšími". "I přesto je patrný fakt, že v první polovině období zhruba do konce roku 2016 mírně vyšším tempem zdražovaly dražší byty, kdežto v druhé polovině období zaznamenaly vyšší tempo růstu levnější byty," uvádí zpráva. Šlo ale o rozdíly mírné.

Tempo růstu nájemného i jeho cenu na druhou stranu ovlivňuje počet i podíl nových bytů. Na cenu působí blízkost parků, nezastavěné zemědělské půdy a blízkost metra.

"Tato data ukazují, jak jsou všechny procesy ve městě provázány. Nízká nabídka a regulace na bankovním trhu generují zvýšenou poptávku po nájemním bydlení a tato situace se týká celého města. Je třeba intenzivně pracovat na doplňování potřebného počtu bytů jak ze strany soukromých investorů, tak města, aby se nabídka nájemního bydlení rozšířila," říká náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček.

 

Právě se děje

Další zprávy