Studie ukazuje, že nájmy v Praze dále rostou. Podívejte se, které čtvrti podražily

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 26. 10. 2019 9:58
Nájmy v Praze zdražují, a to značně nerovnoměrně. Ukázala to nová analýza bydlení, kterou pro českou metropoli vypracovala firma Deloitte. Zatímco v roce 2014 zde rostla průměrná výše nájmů tempem necelých tří procent ročně, o tři roky později to bylo čtyřikrát rychleji a loni zdražování zpomalilo na zhruba čtyři procenta. Nejrychleji přitom v poslední době rostly nájmy na pražských sídlištích.
Foto: Aktuálně.cz/Deloitte

Části Prahy s nejvyšším nájmem

Absolutní úroveň nájmů, jaká byla před pěti lety pouze v úplném centru města, se postupně rozšířila na celé území Prahy. "Tedy zjednodušeně obyvatelé Hájů nebo Kamýku platí dnes stejné nájemné, jako platili obyvatelé Nového Města na konci roku 2014," uvádí dále zpráva.

Čtyřmi pražskými katastry s průměrně nejvyššími nájmy za metr čtvereční jsou Josefov, Malá Strana, Staré Město a Nové Město. V první polovině roku 2019 zde průměrné nájmy dosahovaly 424, 418, 386 a 372 korun za metr čtvereční.

O moc levněji nebylo ani v dalších prestižních čtvrtích Prahy. Například na Vinohradech v polovině roku 2014 dosahovalo nájemné 241 korun za metr čtvereční, v polovině letošního roku to bylo už 341 korun. Cena nájemného ve stejném období na Žižkově činila podle analýzy 216 korun versus 316 korun za metr čtvereční. V případě Karlína to pak bylo 254 korun v roce 2014 a 359 korun o pět let později.

 

Právě se děje

Další zprávy