Studie ukazuje, že nájmy v Praze dále rostou. Podívejte se, které čtvrti podražily

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 26. 10. 2019 9:58
Nájmy v Praze zdražují, a to značně nerovnoměrně. Ukázala to nová analýza bydlení, kterou pro českou metropoli vypracovala firma Deloitte. Zatímco v roce 2014 zde rostla průměrná výše nájmů tempem necelých tří procent ročně, o tři roky později to bylo čtyřikrát rychleji a loni zdražování zpomalilo na zhruba čtyři procenta. Nejrychleji přitom v poslední době rostly nájmy na pražských sídlištích.
Foto: Deloitte

Nájmy rostou i na sídlištích

Analýza porovnala také výši nájemného v panelových sídlištích a zároveň blokových a různorodých zástavbách. Nájemné se v obou případech vyvíjelo podobně.

Nicméně výše nájmů u různorodých lokalit rostla spíše v první polovině sledovaného období, zatímco na pražských sídlištích zdražovalo nájemné rychleji až v poslední době.

"Je tedy zřejmé, že růst prodejních cen bytů má, s určitým zpožděním, zřejmý vliv na růst nájemného, a to na území celé Prahy. Nárůst úrovně nájemného významně dopadá i na všechna modernistická sídliště, a to i včetně těch, kde k nové výstavbě téměř nedochází," uvádí zpráva společnosti Deloitte.

 

Právě se děje

Další zprávy