Nový jízdní řád: Další konkurence pro České dráhy, lepší vagony i více služeb uvnitř

Ekonomika Roman Šitner, Ekonomika
10. 12. 2016 15:31
V neděli 11. prosince začíná platit nový jízdní řád. Českým drahám přibude konkurence, na řadě míst se zrychlí spojení a zlepší se i služby uvnitř vlaku. Projděte si přehled hlavních změn.

Více občerstvení ve vlaku

Foto: České dráhy

České dráhy rozšíří nabídku drobného občerstvení přímo ve vlaku. Už na podzim zavedly roznášku formou minibaru nově v rychlících mezi Ostravou, Přerovem a Brnem. S novým jízdním řádem teď bude k dispozici také v expresech mezi Prahou a Českými Budějovicemi a v rychlících z Prahy přes Plzeň do Klatov nebo Chebu.

Minibar nabízí teplé nápoje jako káva a čaj v ceně od 10 Kč, chlazené nápoje jako voda a slazené nápoje od 12 Kč, pivo od 25 Kč a drobné občerstvení jako například oplatky Horalky od 10 Kč nebo sladké a slané pečivo.

České dráhy také plánují rozšíření provozu samoobslužných automatů s občerstvením v jednotkách InterPanter na linku Brno – České Třebová – Praha. Na lince Brno – Břeclav – Otrokovice – Olomouc je k dispozici již od letošního podzimu. Automaty Delikomat vydávají například müsli za 18 korun nebo minerální vodu za 16 korun.

„Celkem tak chceme nabídnout některou z forem občerstvení ve více než 250 vlacích, což je více než třetina spojů,“ říká člen představenstva ČD odpovědný za osobní dopravu Michal Štěpán.

V novém jízdním řádu zachovají České dráhy srovnatelný rozsah provozu restauračních a bistro vozů jako v letošním roce. Zařazeny budou ve 140 vlacích. Minibar se pak rozšíří na více než 110 vlaků.

Donáška jídla nebo drobného občerstvení je součástí servisu i u konkurenčních dopravců RegioJet a Leo Express.

 

Právě se děje

Další zprávy