Nová pravidla testování přehledně: Co čeká zaměstnance a jak se nakládá s "odmítači"

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
17. 1. 2022 6:15
Od pondělí 17. ledna platí v Česku nová, přísnější pravidla pro testování všech zaměstnanců. Tedy i těch očkovaných. Vláda tak reaguje na šířící se koronavirovou variantu omikron. Právníci v našem přehledu radí, s čím musíte v práci počítat, jaké sankce hrozí v případě odmítnutí testu a kolik korun dostanete, pokud budete muset jít do karantény.
Foto: Jakub Plíhal

Komora je s pravidly spokojená

Hospodářská komora připouští, že testování všech zaměstnanců bude pro některé firmy náročné. 

  • "Pro podniky, které mají několik pracovišť rozmístěných na různých místech nebo zaměstnávají stovky či tisíce zaměstnanců, bude organizace testování náročná. Testování rovněž snižuje produktivitu ve výrobě, protože je realizováno v pracovní době. Na druhé straně podniky už mají s testováním zkušenosti, některé testovat nepřestaly," říká mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro. 

Komora oceňuje, že vláda premiéra Petra Fialy (ODS) připravovaná opatření dopředu projednala se zástupci zaměstnavatelů i zaměstnanců.

"Díky tomu měl náš vyjednávací tým příležitost jeho finální podobu ovlivnit tak, aby testování bylo snadnější. Konkrétně jsme zásadní měrou přispěli k tomu, že vláda zkrátila karanténu na pět dní a že karanténa bude zahájena automaticky po pozitivním výsledku antigenního testu. Nebude se tak muset čekat na potvrzující PCR test. Předpokládáme totiž, že laboratoře analyzující odebrané vzorky PCR testů budou po 17. lednu kvůli velkému množství lidí s omikronem zahlcené," upřesnil Diro. 

Vláda podle něj vyhověla i požadavku zaměstnavatelů, aby hlášení pozitivně testovaných zaměstnanců bylo elektronizováno. Vyšla vstříc i podnikatelským organizacím ohledně toho, aby testování bylo flexibilní pro směnné provozy - jinými slovy, aby testování probíhalo jednou za tři až pět dnů namísto fixních dnů.

 

Právě se děje

Další zprávy