Nová pravidla testování přehledně: Co čeká zaměstnance a jak se nakládá s "odmítači"

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
17. 1. 2022 6:15
Od pondělí 17. ledna platí v Česku nová, přísnější pravidla pro testování všech zaměstnanců. Tedy i těch očkovaných. Vláda tak reaguje na šířící se koronavirovou variantu omikron. Právníci v našem přehledu radí, s čím musíte v práci počítat, jaké sankce hrozí v případě odmítnutí testu a kolik korun dostanete, pokud budete muset jít do karantény.
Foto: Jiří Koťátko

Bude to náročné, drahé, ale zvládneme to, tvrdí firmy

  • A co říkají na nová koronavirová pravidla přední zaměstnavatelé v Česku? Většina z nich se již situaci přizpůsobila, i když přiznávají nárůst nákladů na testování.

Automobilka Škoda Auto: "Plošné samotestování na pracovišti probíhá po dohodě s odbory Kovo pravidelně od března 2021. Testujeme pravidelně neočkované i očkované zaměstnance, týdně otestujeme kolem 30 tisíc osob. Náklady na testování se pohybují v jednotkách milionů korun. Testů máme dost."

Potravinářská společnost Nestlé ČR: "Jsme na testování zaměstnanců v kancelářích, v závodech i v terénu připraveni. Vítáme, že se budou testovat všichni zaměstnanci, tedy i očkovaní, kterých máme v Česku okolo 70 procent. Organizace celofiremního testování pro trojici českých závodů, obchodní zástupce i pražskou centrálu je komplexní a vyžaduje značnou přípravu. V některých z našich prostor využíváme samotestování, jinde na testování spolupracujeme s externím poskytovatelem. Samotestovacích sad máme díky včasnému zásobení dostatek. Zaměstnancům, jejichž povaha práce to umožňuje, jsme doporučili pracovat z domova. Těší nás, že stát pro testy nyní schválil finanční příspěvek. Do všech ochranných pomůcek, včetně testů, jsme od začátku pandemie investovali již desítky milionů korun."

Pivovary Holba: "Jsme zklamaní, že se musí nyní dvakrát týdně testovat i očkovaní zaměstnanci, ale nařízení vlády budeme samozřejmě respektovat. Bezpečí zaměstnanců a udržení provozu je pro nás klíčové. Rádi bychom, aby očkovaní zaměstnanci nemuseli testování podstupovat, existují-li však relevantní odborná stanoviska, že i očkovaní mohou znamenat riziko, pak nám nic jiného nezbývá. Věříme, že to pochopí i zaměstnanci. Pro naše pivovary to však znamená další finanční zátěž, protože státní příspěvek 60 Kč na testy nepokryje všechny naše náklady na testování. Už tak máme ztráty v tržbách způsobené omezováním provozu v našich restauracích a hospodách."

Výrobce dveří Solodoor: "Sami jsme si v rámci přípravy na zvýšené riziko nákazy před Vánocemi stanovili pravidla testování všech zaměstnanců dvakrát týdně. Očkované, neočkované nerozlišujeme. Příspěvek v tuto chvíli vzhledem k cenám testů považujeme za adekvátní. Při současné ceně testů počítáme s tím, že samotné testy plně pokryje příspěvek. Další související náklady neřešíme - bez ohledu na vládní nařízení bychom k tomu stejně přistoupili a organizaci směn máme nastavenou tak, aby dopad do plynulosti výroby byl co nejmenší."

Výrobce bezpečnostních dveří Next: "Pravidelně testujeme všechny naše zaměstnance již několik měsíců z důvodu prevence před možným rozšířením nákazy v rámci firmy a ochrany našich kolegů a jejich nejbližších. Je zcela evidentní, že i očkovaní lidé mohou být přenašeči viru, a vzhledem k tomu, že jsme každý den v osobním kontaktu se zákazníky, musíme být v prevenci velmi důslední, proto testujeme všechny - neočkované, očkované i ty po prodělání nemoci, a to bez ohledu na aktuální platná vládní nařízení. Co se týká nákladů, jsme rádi za jakýkoliv příspěvek, testovali bychom ale, i kdyby žádný nebyl, protože případné dopady nekontrolovatelného šíření covidu by pro nás znamenaly mnohem vyšší finanční ztráty než náklady na testování samotné."

Cateringová síť Aramark: "Měsíčně nás testování vyjde asi na jeden milion korun, pokud budeme testovat všechny. Vzhledem k bezpříznakovému průběhu omikronu u většiny lidí je testování všech zaměstnanců správné rozhodnutí, je to konečně včas komunikované a dává to smysl. Příspěvek ve výši 60 korun za test je adekvátní."

Síť hotelů Orea Hotels & Resorts: "Vzhledem k našim provozním potřebám, nutnosti zajistit odpovídající kapacitu služeb pro naše hosty a špičkový servis a také proto, že chceme maximálně chránit zdraví našich kolegů a kolegyň,  testujeme neočkované i očkované už od poloviny října, kdy začala čísla nakažených opět růst. Náklady si hradíme sami a nakupujeme tak, abychom měli kvalitní testy s citlivým rozlišením a zachytili tak opravdu všechny případy co nejdříve. Teď je to tedy pro nás standardní rutina, kdy bude pro nás výhodou, že nám stát na tuto prevenci přispěje a uhradí testy."

 

Právě se děje

Další zprávy