Nová pravidla testování přehledně: Co čeká zaměstnance a jak se nakládá s "odmítači"

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
17. 1. 2022 6:15
Od pondělí 17. ledna platí v Česku nová, přísnější pravidla pro testování všech zaměstnanců. Tedy i těch očkovaných. Vláda tak reaguje na šířící se koronavirovou variantu omikron. Právníci v našem přehledu radí, s čím musíte v práci počítat, jaké sankce hrozí v případě odmítnutí testu a kolik korun dostanete, pokud budete muset jít do karantény.
Foto: Jakub Plíhal

Když zaměstnanec odmítá podstoupit test

  • Pokud se zaměstnanec odmítne testovat, mimořádné opatření mu dovoluje dál chodit do práce.

Ministerstvo zdravotnictví povoluje takového zaměstnance na pracoviště sice vpustit, ovšem za dodržení zvýšených bezpečnostních pravidel. Netestovaný pracovník tedy musí

  • nosit respirátor po celou dobu přítomnosti na pracovišti kromě doby konzumace potravin,
  • dodržovat odstup minimálně 1,5 m od ostatních osob, pokud je to možné,
  • stravovat se odděleně od ostatních osob.

Zaměstnavatel má také povinnost zaměstnance, který se odmítá testovat, nahlásit příslušné hygienické stanici. Ta mu následně může uložit až tři miliony korun pokutu. "Reálně je ale vzhledem k přetížení hygienických stanic ukládání pokut stále s otazníkem a její výše se určitě nepřiblíží maximální částce," podotýká pro online deník Aktuálně.cz Procházka. 

  • Doplňuje, že zaměstnavatel může také posoudit odmítnutí testování jako porušení pracovních povinností, lidově "porušení pracovní kázně". "To může podle nastavení pracovněprávních dokumentů v konkrétní firmě vést například k odebrání prémií nebo jiných benefitů, podle toho, jak je systém prémií a benefitů u zaměstnavatele nastaven. Následovat může i vytýkací dopis a v extrémních případech i rozvázání pracovního poměru," upozorňuje dále advokát.

Ideální je podle něj "odmítače" testování poslat na home office, pokud je to možné. Lze také zaměstnance vykázat z pracoviště, pokud jsou pravidla pro testování u zaměstnavatele nastavena přísněji, než požaduje mimořádné opatření.

Zaměstnavatel přísnější postup může odůvodnit s odvoláním na vyhodnocení situace bezpečnosti a ochrany zdraví na pracovišti. Tedy z  těchto důvodů může například stanovit, že zaměstnanec bez testu nesmí vůbec vstoupit na konkrétní pracoviště, protože by tím příliš ohrozil zdraví třetích osob. Taková nepřítomnost zaměstnance na pracovišti je z důvodu jeho zavinění a nenáleží mu tak žádná náhrada mzdy. 

  • Procházka v obecné rovině varuje před spoléháním se na různé "právní rady" z diskusních skupin na internetu. "Již jsem se bohužel opakovaně setkal s tím, že zaměstnanci, kteří s odvoláním na internetové diskuse testování odmítali, pak přišli o práci," varuje advokát Procházka. 
 

Právě se děje

Další zprávy