Jak poznám pochybné polské hovězí? Poradí kód na obalu, podívejte se, co vše prozradí

nev nev, MZ ČR
6. 2. 2019 10:49
Kauza polského hovězího masa pocházejícího z utajených porážek nemocných zvířat hýbe Evropou. Systém evidence a monitoringu masa je přitom v Evropské unii propracovaný a z etikety lze vyčíst ledaco. Podívejte se na přehled nejdůležitějších faktů ohledně bezpečnosti potravin v aktuální kauze i na to, jak podle ministerstva zemědělství máme maso vybírat.
Údaje o masu.
Údaje o masu. | Foto: Jakub Plíhal

Jaké je identifikační číslo dotčených jatek v Polsku a kde musí být uvedeno?

  • Identifikační číslo provozovatele jatek je PL 14160202 WE.

Toto číslo však nemusí být uvedeno na štítku na baleném mase. Provozovatel se může rozhodnout, že pro označování hovězího masa použije systém šarží. Šarže může být tvořena masem ze zvířat poražených až na třech jatkách. 

Tam je možné si ověřit původ zakoupeného masa na trhu v Česku, které pochází ze zvířat v tuzemsku chovaných, vykrmovaných a také poražených. Nenajdete zde však údaje o zvířatech dovezených ze zahraničí za účelem porážky v Česku, pro tato zvířata však neplatí povinnost registrace v ústřední evidenci.   

 

Právě se děje

Další zprávy