Máme se bát masa? Vše co potřebujete vědět o kauze pochybného polského hovězího

Ekonomika Ekonomika
8. 2. 2019 11:38
Polsko patří mezi největší vývozce masa v celé Evropské unii. Velkým odběratelem je například Velká Británie, ale také Česko. Podle odhadů šlo v roce 2017 na export 415 tisíc tun hovězího. V Evropě proto kauza, kdy se na trh dostalo z Polska maso z nemocných krav, způsobila velký poprask. Podle Evropské komise se maso pochybné kvality dostalo do 14 členských zemí unie. Přečtěte si otázky a odpovědi ohledně kauzy, která hýbe Českem i Evropou.
Foto: Lukáš Hejlík

Musíme si při nákupu masa dávat pozor?

Podle ředitele Státní veterinární správy Semeráda je na místě obezřetnost, nikoli však strach. Pokud by maso bylo zkažené, spotřebitel to podle něj pozná. Semerád ale připomněl, že záruky jsou z domácí produkce vyšší než ze zahraničí - v takovém případě je podle něj na místě otázka na původ masa.

V případě tuzemského chovu je například možné pomocí webu hovezimaso.cz Českomoravského svazu chovatelů dohledat rodokmen konzumovaného zvířete.

 

Právě se děje

Další zprávy