Lidé si už objednali spořicí dluhopisy za sedm miliard

Petr Kučera Petr Kučera
5. 11. 2013 15:59
Upisovací období může skončit předčasně, ministerstvo se vyjádří ve středu.
Certifikáty k "vánočním" dluhopisům z roku 2012.
Certifikáty k "vánočním" dluhopisům z roku 2012. | Foto: Ministerstvo financí ČR

Praha - Lidé a neziskové právnické osoby si zatím objednali spořicí dluhopisy za 6,9 miliardy korun. O stavu objednávek k úterní 12. hodině informovalo ministerstvo financí, které takzvanou vánoční emisi nabízí.

Při letošní jarní emisi evidovalo ministerstvo za stejnou dobu, tedy den a půl od zahájení prodeje, objednávky za 7,5 miliardy korun.

Ministerstvo minulý týden uvedlo, že ve vánoční emisi plánuje prodat dluhopisy za pět až deset miliard korun. Lhůta pro objednávky začala 4. listopadu a má skončit až 29. listopadu, tak jako v předchozích případech si ovšem ministerstvo vyhradilo právo ukončit upisovací období předčasně. O dalším postupu chce informovat ve středu.

Zájemci si mohou vybrat ze čtyř typů dluhopisů, oproti dřívějšku se prodlouží splatnost „nejkratšího" z nich. Půjde o tříletý prémiový, pětiletý kupónový, pětiletý reinvestiční a sedmiletý protiinflační dluhopis.

Objednávat si je lze na pobočkách České pošty, České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a J&T banky. Minimální objem jedné objednávky je 1000 korun - tedy stejně jako u předchozích emisí.

Stejně jako na jaře si i nyní mohou dluhopisy koupit občané České republiky i cizinci a dále také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.

V letech 2011, 2012 a 2013 zatím ministerstvo financí vydalo státní spořicí dluhopisy v celkovém objemu 83,2 miliardy korun. V oběhu jsou dluhopisy o celkové jmenovité hodnotě 73,8 miliardy. Vlastní je celkem 82 481 lidí či neziskových organizací. Průměrný věk držitele je 59,1 roku. Na celkovém státním dluhu se spořicí dluhopisy podílejí už 4,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy