Kuťa, štola i kapustnica. Nahlédněte do štědrovečerní tabule cizinců v Česku

ada ada
24. 12. 2018 16:23
V Česku dlouhodobě pobývá téměř 530 tisíc cizinců, ukazují aktuální data Českého statistického úřadu. Většina národností má na Vánoce specifické stravovací návyky, které dodržují i mimo svou rodnou zem. Jiní Vánoce neslaví vůbec, ale přizpůsobují se zdejším zvykům. Jakou štědrovečerní tabuli volí ty nejpočetněji zastoupené národnosti u nás?
Foto: Zdeněk Bašus

Slováků je v Česku téměř 112 tisíc

"Naše a jejich sváteční zvyklosti se maličko liší. Večeři například zahajují oplatkou s medem," popisuje tisková mluvčí hypermarketu Globus Rita Gabrielová.

Zatímco v Česku jako další chod vyhrává hrachová, čočková nebo rybí polévka, Slováci vaří kapustincu, která je velmi podobná zelňačce. "Neodmyslitelnou polévkou k večeři je legendární kapustnica, tedy polévka se zelím v různých variantách s klobáskou nebo se smetanou," říká Kristina Gabíková ze Slovenska, která dlouhodobě žije v Praze.

  • Hlavní chod je ale stejný. Slováci si stejně jako my pochutnávají na smaženém kaprovi a bramborovém salátu a nezapomínají ani na sladkosti v podobě lineckého cukroví nebo čokoládových košíčků.

Z cizinců s dlouhodobým pobytem nad 12 měsíců tvoří Slováci podle českých statistiků 22 procent, a jsou tak druhou nejpočetnější národností v Česku.

Slováci nejčastěji upřednostňují ke svému pobytu Prahu - kde bylo loni evidováno celkem 30 291 osob, neboli 27 procent z celkového počtu Slováků v ČR. Dále volí také Středočeský (20 060 osob, tedy 17,9 procenta) a Jihomoravský kraj (12 175 osob, což je 10,9 procenta).

 

Právě se děje

Další zprávy