Kuťa, štola i kapustnica. Nahlédněte do štědrovečerní tabule cizinců v Česku

ada ada
24. 12. 2018 16:23
V Česku dlouhodobě pobývá téměř 530 tisíc cizinců, ukazují aktuální data Českého statistického úřadu. Většina národností má na Vánoce specifické stravovací návyky, které dodržují i mimo svou rodnou zem. Jiní Vánoce neslaví vůbec, ale přizpůsobují se zdejším zvykům. Jakou štědrovečerní tabuli volí ty nejpočetněji zastoupené národnosti u nás?
Kapr, cukroví, Vánoce
Kapr, cukroví, Vánoce | Foto: Shutterstock

Vietnamců je v Česku téměř 60 tisíc

Ve Vietnamu se sice Vánoce z tradice neslaví, jinak to ale mají Vietnamci žijící v Česku. Tuzemským tradicím se často přizpůsobili a na štědrovečerní tabuli kromě smaženého kapra servírují také bramborový salát a cukroví. Většinou nechybí ani stromeček.

Vietnamci tvoří třetí nejpočetnější skupinu mezi cizinci v Česku s pobytem delším než 12 měsíců - a to dvanáctiprocentní.

Kromě Prahy, kde se loni nacházelo přes 12,6 tisíce osob neboli 21,1 procenta všech Vietnamců pobývajících v Česku, více preferují regiony česko-německého pohraničí.

"V Ústeckém kraji bylo koncem roku 2017 evidováno celkem 7 949 občanů Vietnamu, což představovalo 13,3 procenta z celkového počtu cizinců vietnamského státního občanství na našem území," uvádí statistici. V kraji Karlovarském pak dosáhl počet Vietnamců více než 6,5 tisíce osob - tedy 11 procent z celkového počtu cizinců tohoto státního občanství.

 

Právě se děje

Další zprávy