Kuťa, štola i kapustnica. Nahlédněte do štědrovečerní tabule cizinců v Česku

ada ada
24. 12. 2018 16:23
V Česku dlouhodobě pobývá téměř 530 tisíc cizinců, ukazují aktuální data Českého statistického úřadu. Většina národností má na Vánoce specifické stravovací návyky, které dodržují i mimo svou rodnou zem. Jiní Vánoce neslaví vůbec, ale přizpůsobují se zdejším zvykům. Jakou štědrovečerní tabuli volí ty nejpočetněji zastoupené národnosti u nás?
Foto: Gourmet Plus Group

Ukrajinců žije v Česku přes 114 tisíc

Štědrý večer se na Ukrajině nazývá Svatý Večer, případně Svatá večeře a koná se až 6. ledna. Svatá Večeře by měla obsahovat minimálně dvanáct pokrmů symbolizujících dvanáct apoštolů.

  • Hlavním pokrmem je Kuťa - dezert podobný českému kubovi, připravovaný mimo jiné z máku, pšenice, ořechů, kandovaného ovoce, medu. Mezi další jídla patří také boršč, pampušky (žemle), ryba či zelné závitky.

Ukrajinci jsou mezi cizinci s pobytem v Česku na dobu delší než rok zastoupeni z 23 procent - tedy nejvíce ze všech národností. V Praze bylo loni evidováno téměř 49 tisíc Ukrajinců, což představovalo více než čtyři desetiny z celkového počtu cizinců tohoto státního občanství žijících na našem území.

Mezi dalšími regiony s relativně vyšší koncentrací občanů Ukrajiny se podle českých statistiků zařadily kraje Středočeský (18 396 osob, tedy 15 procent) a Jihomoravský (10 419 osob, což je necelých devět procent).

 

Právě se děje

Další zprávy