Peníze na "loupež století" se tajně tiskly v Rusku. Bizarní tříkoruny Češi nesnášeli

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
6. 4. 2019 18:14
Po převratu v roce 1948 se začalo hlasitěji mluvit o nutnosti změnit podobu československé měny. V té době obíhaly na území našeho státu ještě bankovky připravené exilovou vládou ve válečných letech. Na nich zobrazená témata svobodné republiky tak bylo nutné vyměnit za dělníky a rolníky. Poválečným proměnám české měny se věnuje další díl historického seriálu Aktuálně.cz.
Peníze takzvané první republiky
Peníze takzvané první republiky | Foto: ČNB

Po roce 1945

Po válce, v roce 1945, došlo k měnové reformě, při které skončila takzvaná měnová dualita. Až do konce října 1945 byla totiž na území bývalého protektorátu a vrácených pohraničních území v oběhu i jiná platidla. Další jiné peníze platily na Slovensku.

  • Šlo o protektorátní korunu, slovenskou korunu, říšskou marku a maďarské pengö, polské zloté a korunové poukázky. Vše bylo nahrazeno Československou korunou (Kčs), jejíž platidla byla připravena právě ve válečných letech v Anglii a v menší míře v Tiskárně bankovek Národní banky.

Záhy po reformě se začalo s přípravou definitivních platidel. O spolupráci byli požádání přední umělci, například Max Švabinský, Karel Svolinský, Cyril Bouda nebo Karel Sivko. Nové bankovky měly za téma alegorické ztvárnění republiky a myšlenky národní jednoty Čechů a Slováků. 

 

Právě se děje

Další zprávy