Peníze na "loupež století" se tajně tiskly v Rusku. Bizarní tříkoruny Češi nesnášeli

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
6. 4. 2019 18:14
Po převratu v roce 1948 se začalo hlasitěji mluvit o nutnosti změnit podobu československé měny. V té době obíhaly na území našeho státu ještě bankovky připravené exilovou vládou ve válečných letech. Na nich zobrazená témata svobodné republiky tak bylo nutné vyměnit za dělníky a rolníky. Poválečným proměnám české měny se věnuje další díl historického seriálu Aktuálně.cz.
Foto: Jakub Plíhal

Převrat

Kvůli komunistickému převratu v únoru 1948 se ale náměty posunuly jiným směrem. Témata svobodné republiky a spolupráce Čechů a Slováků byla zapomenuta. Nově vypsané soutěže na bankovky tak obsahovaly náměty dělníků a rolníků ve stylu budování lidově demokratického Československa.

Do oběhu se ale nakonec dostaly jen nové dvacky a padesátikoruny. První vycházela z lidových tradic, druhá zpodobňovala horníka. Vytvořil je Karel Svolinský. "Nicméně po roce 1950 bylo rozhodnuto, že šuhaj na padesátikoruně není dostatečně úderný. Byla vydána nová padesátikoruna od Ludovita Ilečka, která představovala horníka s kahanem, sbíječkou a za ním haldy a těžní věže," říká archivář ČNB Jakub Kunert. 

Ostatní připravované bankovky, například tisícikoruna s portrétem Klementa Gottwalda, se "ven" nedostaly, přišla totiž měnová reforma 1953. Nejhorší v dějinách koruny. 

 

Právě se děje

Další zprávy