Peníze na "loupež století" se tajně tiskly v Rusku. Bizarní tříkoruny Češi nesnášeli

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
6. 4. 2019 18:14
Po převratu v roce 1948 se začalo hlasitěji mluvit o nutnosti změnit podobu československé měny. V té době obíhaly na území našeho státu ještě bankovky připravené exilovou vládou ve válečných letech. Na nich zobrazená témata svobodné republiky tak bylo nutné vyměnit za dělníky a rolníky. Poválečným proměnám české měny se věnuje další díl historického seriálu Aktuálně.cz.
Foto: Jakub Plíhal
  • Další díl historického seriálu Aktuálně.cz se věnuje popřevratovým proměnám české měny.

Po druhé světové válce obíhaly na území našeho státu státovky a bankovky připravené exilovou vládou ve válečných letech. O jejich výměně se začalo mluvit hned po roce 1945, silněji pak po roce 1948. Témata svobodné republiky bylo nutné vyměnit za dělníky a rolníky. 

Zároveň vláda chtěla z oběhu stáhnout platidla nevhodná z hlediska obsahu, například ta, která na sobě měla podpis Ladislava K. Feierabenda, ministra financí exilové vlády, který byl donucen k emigraci. Netajil se totiž svým protikomunistickým postojem.

Ačkoliv se sešla řada návrhů, do oběhu se nedostaly. V roce 1953 totiž přišla měnová reforma, nejhorší za dob stoleté existence koruny. 

  • Na následujících stránkách shrneme zásadní okamžiky v historii československé koruny od konce druhé světové války po rok 1953. V dalších dílech miniseriálu pak představíme ostatní období vývoje naší měny. 

Článek vznikl ve spolupráci s odborníky České národní banky Jakubem Kunertem a Jaroslavem Moravcem.

Předchozí díly seriálu: 

 

Právě se děje

Další zprávy