Bubeník, barman i bankéř. Boom umělé inteligence na trhu práce už začal

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
30. 7. 2020 7:01
Robotů, kteří vykonávají práci původně určenou pro člověka, je dnes ve světě něco přes dva miliony. A za dalších deset let jich už bude podle technologických vizionářů desetkrát tolik. Začíná totiž boom umělé inteligence na trhu práce. Podívejte se, v jakém zaměstnání můžete potkat kolegu robota už teď.
Robot dirigent
Robot dirigent | Foto: Reuters

Zkušenosti ze zahraničí

Roboti napříč světem přebírají lidem různou práci. Někdy se objeví i v profesi, kde by lidé umělou inteligenci nečekali.

Například ve Spojených arabských emirátech dokázal robot plně nahradit dirigenta. Nejde ale o prvního robota dirigenta, už před třemi lety robot YuMi dirigoval velký orchestr při galakoncertu u příležitosti slavnostního zakončení festivalu robotiky v italské Pise. Skvěle prý zvládl náročné pohyby rukou a přesné pohyby. Co ale nedokázal byla improvizace. 

Další zajímavý projekt představil korejský baseballový tým, který se rozhodl zlepšit atmosféru na stadionech tribunou "robofanoušků". Příznivci týmu Hanwha Eagles nemusí chodit na stadion, ale mohou ovládat roboty přes internet. Roboti dokážou fandit, zpívat chorály a umí i rozbouřit mexické vlny. Fanoušci mohou nahrát svoji vlastní fotku, která se následně objeví ve tváři robota. V jejich silách pravděpodobně nebude vběhnout na hřiště nebo odpalovat pyrotechniku.

V Tokiu zase robot oddává novomanžele. Místo živého oddávajícího tak vyzve k polibku kovovým hlasem metr a půl vysoký robot od společnosti Kokoro. Má svítící oči a plastikový cop.

V restauraci v nizozemském Renesse roboty využili jako servírky. Majitel Šao-sung Chu si je objednal z Číny, kde je viděl obsluhovat zákazníky. Zvlášť své rozhodnutí prý ocenil v době koronavirové pandemie. Dva červeno-bílí roboti kloužou po podlaze a servírují čínské a indonéské speciality. Jsou schopni říci: "Dobrý den a vítejte." K jejich povinnostem patří uvítat hosty, podat nápoje a jídlo a odnést použité sklenice a nádobí. 

Roboti jezdí také v Kataru na závodních velbloudech. Každé zvíře má na zádech robota s dálkově ovládaným bičíkem. Majitel ho ovládá ze svého auta nebo na něj může i křičet do vysílačky a velbloud to pak slyší z reproduktoru na svém hřbetě. Dříve byli žokejové malí chlapci. Byla to pro ně ale velká dřina a do dospělosti si odnášeli zdravotní problémy.  

 

Právě se děje

Další zprávy