Ekonomika
29. 8. 2020 14:52
Domácí konzervace ovoce a zeleniny má v českých domácnostech dlouholetou tradici a je neodmyslitelně spojena se zavařovacími sklenicemi. Do nich se zavařeniny ukládaly již v 17. století, zásadní byl nicméně vynález gumového těsnění před 140 lety. Podívejte se, jak Češi zavařovali v minulosti a jak nyní.
Na marmeládu
Na marmelády se používaly převážně válcovité sklenice - marmeládnice, na džemy a rosoly sklenice pohárkovitého tvaru.
- Ovšem ideálním sklem pro konzervování byly takzvané patentní sklenice se skleněným uzávěrem. Jejich boom začal na přelomu 19. a 20. století.
Zásluhu na těchto sklenicích má německý chemik Rudolf Rempel, který v roce 1880 přišel s nápadem zavařovací sklenice s gumovým těsněním.
- Po zahřátí víčko přilnulo, a vnější vzduch tak nemohl vnikat do sklenice. Sklenice se otevíraly vytažením vyčnívajícího gumového kroužku, čímž se do sklenice dostal vzduch a ten zrušil podtlak, který držel skleněné víčko u sklenice.