Ekonomika
29. 8. 2020 14:52
Domácí konzervace ovoce a zeleniny má v českých domácnostech dlouholetou tradici a je neodmyslitelně spojena se zavařovacími sklenicemi. Do nich se zavařeniny ukládaly již v 17. století, zásadní byl nicméně vynález gumového těsnění před 140 lety. Podívejte se, jak Češi zavařovali v minulosti a jak nyní.
Na ovoce a zeleninu
Ke konzervaci ovoce a zeleniny se nejvíce osvědčily patentní sklenice se skleněnými víčky. Tyto sklenice se v Česku objevily ještě před první světovou válkou.
Později se k nim přidala ještě řada firem s vlastními uzavíracími patentními systémy. Od přelomu 20. a 30. let minulého století se tento typ zavařovacích skel postupně zdokonaloval.
Velikost sklenic byla různá. Pro domácnost byly nejvýhodnější sklenice půllitrové, litrové a nejvýše dvoulitrové. Po otevření se totiž obsah brzo spotřeboval.
Ovšem jednotlivé patentní systémy byly jen málo kompatibilní a záměna jednotlivých částí byla obtížná. Rovněž způsob zavařování se často lišil, firmy tak vydávaly množství vlastních publikací s návody na zavařování.